Advarselen mot for mye riskaker og risdrikke gjelder spesielt barn under seks år. Årsaken er at ris inneholder mye uorganisk arsen, noe som kan utgjøre en mulig helserisiko.

Barn er mindre

– Små barn spiser mer i forhold til kroppsvekten sin enn voksne og får derfor en høyere eksponering for uorganisk arsen. Inntak av riskaker kan gi en økt helserisiko. Vi har derfor valgt å anbefale at barn ikke bør drikke rismelk eller spise riskaker, sier seniorrådgiver Julie T. Håland i Mattilsynet.

Grunnstoffet arsen finnes berggrunn, jord og grunnvann. Av de to hovedformene, uorganisk og organisk arsen, er det første spesielt helsefarlig.

Foruten ris er det spesielt enkelte alger som inneholder mye av uorganisk arsen. For høyt inntak kan føre til sykdommer som hudkreft og lungekreft.

Både Sverige og Danmark har lignende råd som det Mattilsynet nå innfører. Svenske matmyndigheter sa i fjor høst at barn ikke bør spise ris eller risprodukter oftere enn fire ganger i uken og unngå riskaker helt.

Fisk

Eus mattilsyn, European Food Safety Authority (EFSA) slo i 2009 fast at Norge hadde det høyeste inntaket av begge typer arsen. Dette skyldtes i hovedsak at nordmenn spiser mer fisk enn mennesker i Europa for øvrig.

Fisk har lave verdier av uorganisk arsen, men høyere av det relativt ufarlige organiske arsenet.

I 2014 kom en oppdatert rapport fra EFSA til at befolkningen fikk i seg lavere verdier av uorganisk arsen enn tidligere. Europeere får hovedsakelig i seg uorganisk arsen fra brød, ris, melk, melkeprodukter og drikkevann, skriver Vitenskapskomiteen.

Voksne

– Voksne nordmenn får i seg tilsvarende mengde uorganisk arsen gjennom kostholdet som europeere for øvrig. Eksponeringen er på nivå med dosene av uorganisk arsen som ifølge EFSA gir helserisiko, sier Heidi Amlund som har ledet arbeider med uorganisk arsen i VKM.

Det er ikke undersøkt hvilke nivåer av uorganisk arsen som spises i Norge.

VKM gjør alle spesielt oppmerksomme på at uorganisk arsen i flere land heter arsenikk eller arsenic. Det som kalles arsenikk i Norge, er stoffet arsentrioksid som er et svært giftig stoff.