Noen av overgrepene fant ifølge dommen sted på Fosen.

Mannen er også dømt til å betale barnebarnet en oppreisningserstatning på 175 000 kroner.

Erkjente straffskyld

Den 92 år gamle mannen var tiltalt for ved en rekke anledninger å ha hatt seksuell omgang med barn under ti år. Den seksuelle omgangen var ikke samleie. Siden fornærmede var tiltaltes barnebarn, var mannen også tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en slektning i nedstigende linje. I dommen står det at retten «er sikker på» at tiltalte utsatte barnebarnet for overgrep fra hun var cirka seks år til hun var cirka ti år gammel. Overgrepene skal ha skjedd i tidsrommet 2003 til 2007. 92-åringen erkjente straffskyld etter tiltalen da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett i april.

Uenige om antall

I bevisvurderingen la retten særlig vekt på fornærmedes forklaring. Hennes forklaring beskrives av retten som «nøktern og konsistent». Den tiltalte 92-åringen bekreftet ifølge dommen fornærmedes forklaring som «dekkende». Fornærmede og tiltaltes forklaringer spriket vesentlig kun på ett punkt. 92-åringen mente det hadde skjedd i alt tre-fire overgrep, mens fornærmede forklarte at det hadde skjedd overgrep et par ganger ukentlig, men noe sjeldnere det siste året.

Retten konkluderte med at det hadde skjedd gjentatte seksuelle overgrep i form av seksuell omgang gjennom fire år. Retten mente det var vanskelig å angi det konkrete omfanget, men fastslo at det var snakk om et titalls tilfeller.

- Utnyttet barnebarnets tillit

Retten var ikke i tvil om at bestefaren var tilregnelig da overgrepene fant sted. I dommen er det lagt vekt på at overgrepene er utført av et nært familiemedlem mot et barn. Retten mente at bestefaren utnyttet fornærmedes «unge alder og totale tillit».

I forbindelse med fastsetting av fengselsstraffen, mente retten at tiltaltes høye alder (92 år) ikke alene kunne føre til redusert straff. Dette til tross for at tiltalte beskrives som sterkt svekket både fysisk og mentalt. Tiltalte fikk imidlertid strafferabatt på grunn av tilståelsen.

Avslutningsvis skriver retten at fengselsmyndigheten må vurdere hvorvidt 92-åringen er soningsdyktig.

Dommen var enstemmig.