Særlig er det stor mangel på sykepleiere, med 3.300 personer. Det er også mangel på blant annet helsefagarbeidere, spesialsykepleiere og andre helseyrker. Helse-, pleie- og omsorgssektoren har varslet behov for arbeidskraft tilsvarende 8.050 personer.

Utenom helseyrkene oppgir bedriftene i årets undersøkelse størst mangel på ulike typer fagarbeidere innen bygg og anlegg, hvor mangelen er beregnet til 4.550 personer.

Totalbehovet på 26.500 personer fordeler seg over hele landet. I personer er behovet størst i Oslo, med 4.900 personer, men sett i forhold til antall sysselsatte i fylket er det i Nordland og Finnmark at behovet er størst.

Mangelen på arbeidskraft er nå lavest i Rogaland, noe som henger sammen med den kraftige økningen i arbeidsledigheten vi har sett i dette fylket de siste to årene.

Men samtidig som det er stort behov for arbeidskraft, er det små forventninger blant bedriftene til økning i bemanningen neste år. Bare hver femte bedrift – 21 prosent av bedriftene – vil ha flere ansatte om ett år, mens 12 prosent svarte at de vil ha færre.