Det ble et enstemmig vedtak i Ørland kommunestyre. Fire representanter stemte imidlertid for et tilleggsforslag fra Fremskrittspartiets Bjørnar Dahlberg. Forslaget gikk ut på å oppfordre ørlendingene til å stemme nei i folkeavstemningen.

Folkeavstemning 30. mai

Tirsdag denne uka stemte også flertallet i Bjugn kommunestyre for å avholde folkeavstemning om sammenslåing.

Folkeavstemningen blir avholdt 30. mai. Sier innbyggerne ja der, blir Ørland og Bjugn én kommune fra 1. januar 2020.

Folkeavstemning i 2014

Ørland og Bjugn har de siste ti årene gjort flere forsøk på å slå seg sammen. Forrige prosess gikk helt til folkeavstemning. Den 24. februar 2014 sa 63 prosent av ørlendingene ja til sammenslåing, mens 64 prosent av bjugningene sa nei. Før avstemningen den gang var spesielt nei-siden i Bjugn svært aktive. Nåværende Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) sto blant annet i spissen for nei-grupperingen «Bjugn for framtida».

Forslaget den gang

Årsaken til den negative stemningen i Bjugn den gang var forslaget til fordeling av kommunale etater samt administrasjonssenter. En styringsgruppe med representanter fra både Bjugn og Ørland samt fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune satt og forhandlet. Flertallet gikk inn for Brekstad som administrasjonssenter i en ny kommune. Politisk og administrativ ledelse med tilhørende sentraladministrasjon skulle også plasseres på Brekstad. Etatsledelse knyttet til oppvekst, kultur og fritid skulle ligge i Botngård, mens etatsledelse knyttet til helse og omsorg og tekniske tjenester skulle til Brekstad. Intensjonen var videre at kommunen skulle hete Austrått.

Fordeling i dag

Nå er forslaget til fordeling annerledes. I avtalen som ble signert torsdag for én uke siden heter det at Botngård skal være administrasjonssenter i en ny kommune. I senteret inngår rådmann med ledergruppe, stabs- og støttefunksjoner samt plan og byggesak. Videre skal tekniske tjenester samt ledelse og stab innen skole og barnehage, PPT, voksenopplæring og flyktningetjeneste legges til Botngård.

Følgende legges til Brekstad:

Helse- og velferdsadministrasjon:

Ledelse og stab innen helse og velferd. Forvaltning- og tildelingskontor. NAV-kontor. Legekontor og legevakt, rustjeneste samt psykiatri.

Kulturadministrasjon:

Felles ledelse og stab kultur.

Næringssenter:

Næringsarbeid, samfunnsutviklere og landbrukskontor. Lokaler for næringsforeningen.

Familiens hus:

Helsestasjon, skolehelsetjeneste samt fysio- og ergoterapi. Jordmor, støttekontakt og foreldreveiledning.

Det er også en forutsetning i avtalen mellom Ørland og Bjugn at ingen av kommunene skal være på Robek-lista når de blir slått sammen.

Daværende Bjugn-ordfører Arnfinn Astad (Ap) og Ørland-ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) har nettopp fått resultatet fra folkeavstemningen 24. februar 2014.