- Selv om politikerne ønsker at lokalsamfunnet i Lysøysund skal dø ut, skal ikke vi legges oss ned og dø. Vi har ikke gitt opp og skal ta saken videre. Vi jobber med flere alternativer, sier Berit Berget i FAU.

Kritisk brev

Bjugn kommunestyre vedtok tirsdag å legge ned Fagerenget skole i Lysøysund i Bjugn kommune. FAU mener politikerne bryter gjeldende regelverk når de legger ned skolen. Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) har på vegne av FAU Fagerenget skrevet et brev til Bjugn kommune. I brevet påpekes flere punkter hvor LUFS mener kommunen bryter regelverket.

«Gjennomgangen vår viser at Bjugn kommune ikkje har skaffa seg heimel i sin eigen kommuneplan», heter det blant annet i brevet.

LUFS påpeker videre flere punkter hvor de mener kommunen ikke følger regelverket.

Hele brevet kan du lese her.

Finner ikke penger

I brevet blir det blant annet vist til paragraf 8,1 i opplæringsloven.

– Det er ingenting i den paragrafen som tilsier at vi ikke har mulighet til å gjøre det vi foreslår (å legge ned skolen, journ. anm.). Det er også vist til et rundskriv i Udir-2 2012. Og i det rundskrivet er det svært tydeliggjort at verken opplæringsloven eller andre regelverk har innholdsmessige regler for endring av skolestruktur, som vil si regler for når det er lovlig, eller ulovlig å legge ned eller opprette en skole. Avgjørelser knyttet til skolestruktur ligger i kjerneområdet av den kommunale handlefriheten, påpeker Bjugn-rådmann Emil Raaen.

– Det blir også henvist til lovpålagte prosedyrer knyttet til kommuneplanen. Når vi spør planavdelingen til Fylkesmannen, så får vi bekreftet at det er ingenting i plan- og bygningsloven som er til hinder for endring av skolestruktur, sier han.

– Skolen ble vedtatt nedlagt. Er det noen vei tilbake?

– Nei, ikke som jeg ser det.

- Opp mot to timer i buss

Berit Berget i FAU ved Fagerenget skole har selv en datter på 11 år som blir rammet av skolenedleggelsen.

- Nå må hun ta skolebuss fra Lysøya og til Botngård. Det blir mellom 45- og 50 minutter hver vei. De stjeler fritiden til barna. Barn helt ned i seksårsalderen skal bruke opp mot to timer i skolebuss hver dag. Jeg skjønner ikke hva de tenker på, sier hun.

- Ukjent miljø

Berget påpeker at hennes datter slettes ikke vil bytte skole.

- Hun har ikke lyst til det. Hun trives på Fagerenget. Der har barna et trygt og godt miljø. Alle kjenner alle. Nå røsker de opp barna og flytter dem til en annen plass med ukjent miljø. På Botngård-skolen er det allerede 100 elever for mye, mener hun.

35 mill.

Bjugn kommune hadde et regnskapsmessig underskudd på opp mot 20 millioner kroner i fjor. Det oppsamlede underskuddet er på om lag 35 millioner kroner. Som Fosna-Folket tidligere har omtalt, er kommunen i gang med å finne tiltak for å rette opp økonomien. Nedleggelsen av Fagerenget skole er en del av sparetiltakene.