I dag skal kommunestyret i Bjugn avgjøre om innbyggerne skal få si sin mening i stemmelokalet om sammenslåingsavtalen som forhandlingsdelagasjonene fra Bjugn og Ørland signerte sist torsdag. Om et flertall i kommunestyret sier ja, så er det duket for folkeavstemning om saken 30. mai. Det betinger imidlertid at et flertall i Ørland kommunestyre også sier ja til folkeavstemning om forhandlingsresultatet. I Ørland møtes kommunestyret torsdag denne uka.

Delte meninger

Det er ingen hemmelighet at det er delte meninger om den foreliggende avtalen blant lokalpolitikerne i begge kommuner. Oppososjonsleder Einar Aaland (H) i Bjugn har også under forhandlingene mer enn antydet at han gjerne hadde sett at Bjugn søkte sammenslåing med flere naboer enn Ørland.

OM SAKEN: Her signerer Ogne og Tom en avtale som kan bli historisk

Også kommunestyrerepresentant Tore Nilsen i Bjugn Høyre er åpen på at avtalen som han i dag skal ta stilling til ikke er det han hadde ønsket.

Ønsket en storkommune

- I utgangspunktet er jeg kritisk. Vi i Bjugn Høyre gikk til valg på at vi ønsket oss en storkommune på Fosen. Jeg synes ikke det er jobbet nok med Fosen-alternativet, sier Nilsen.

Han mener det er fine ord i avtaleteksten, men stiller spørsmål ved om partene har nødvendig tillit til hverandre.

Fokus på økonomi

Nilsen sier at han er opptatt av økonomi i forbindelse med kommunereformen, og gir klart uttrykk for at en sammenslåing av to fattige kommuner ikke er det han ser som den beste løsningen. I tillegg mener han det er spørsmål rundt eiendomsskatt som må avklares nærmere før det er mulig å gjøre seg opp en mening om sammenslåing.

Verker og bruk

Nilsen viser blant annet til at eiendomsskatten på verker og bruk er viktig for Bjugn, og vil bli viktigere når vindmølleutbyggingen på Storheia er ferdig. I Ørland kommune er det ikke eiendomsskatt på verker og bruk, og dette er noe han mener må avklares i forbindelse med en mulig sammenslåing.

Det han derimot er rimelig sikker på er at ingen i Bjugn Høyre risikerer å få smake partipisken når sammenslåingsavtalen skal behandles i kommunestyret. - Det tror jeg at jeg kan garantere, avslutter Tore Nilsen.