Billedkunstner Liv Fjellsol (tidligere Finstad) er opprinnelig fra Bjugn, men bor nå i Stavsjø ved Mjøsa.

Utstilling på Mølnargården

Hun har tidligere drevet reklamebyrå, og nå kunstgalleri Atelier Fjellsol ved Mjøsa. I fjor ga hun ut boka Art says, som er blitt nominert til Norges vakreste.Fredag 6. mai kommer kunstneren til Bjugn og Mølnargården der hun skal åpne sin separatutstilling Uansett vær.

- Kjært verk

- Oljemaleriet Uansett vær er et kjært verk som har vært med i noen år.Da det ble utstillingsavtale med Mølnargården måtte bildet få være med som tittelverk. Uansett vær er en hyllest til mange generasjoner med hardtarbeidende kystfolk, forteller Fjellsol.

Kvinner som har bygd hus, strikket votter, sydd dyner, plukket bær og reparert vei er bare noen av de hun nevner.

Sammenligner seg med kystfolket

- De har gjort alt som måtte gjøres ute i distriktene der menn var ute på sjøen i lange perioder. Menn som fisket halve året, jobbet i skogen, gruvene og gårdene resten av året. Viljestyrke var nok det viktigste verktøyet, det som aldri kunne bli borte, sier kunstneren.

Allsidige, seige arbeidere som overlevde det meste og måtte greie alt og gjorde det; uansett vær. Litt sånn er det å jobbe som profesjonell billedkunstner, forklarer Fjellsol.

- Jeg er glad for at jeg slekter på mange generasjoner med viljestyrke herdet av all slags vær, sier hun.

Utstillingen består av et utvalg billedkunst fra forskjellige år. Denne gang har kunstneren valgt å stille ut grafikk slik at det kan selges flere av samme verk når billedkunsten tar turen til Fosen.

Boka Art says blir også med til Mølnargården. Den er en dokumentasjon på noen av Fjellsols ferdige og uferdige arbeider fra perioden 2003-2013, tekstsatt av et team internasjonale tekstforfattere. Etter denne utstillingen arbeides det med en større separatutstilling som skal fylle hele første etasje på et kunstmuseum i USA, Fort Smith Regional Art Museum.