Foreldrene vi har snakket med blir sjokkerte når de ser hva ungene er i stand til å gjøre, forteller politibetjent Jan Ivar Småvik ved Fosen lensmannskontor.

Trussel mot skolen

I påsken ble det oppdaget at noen hadde lagt ut et bilde av en kniv med en trussel mot skolen. Bildet ble senere slettet, men politiet ser svært alvorlig på saken.

- Det stod noe sånt som alle ved (skolens navn) skal dø. Det kunne fort ha blitt en mye tøffere reaksjon fra politiet med evakuering av skolen dersom vi hadde fått vite om dette tidligere, sier Småvik.

Politiet etterforsker nå saken og mener de har en viss formening om hvem som står bak trusselen. I kjølvannet av saken har det blitt opprettet flere brukerkontoer på Instagram der anonyme brukere kommer med trusler mot enkeltpersoner.

Grove trusler

- De sier ting som jeg skal drepe deg, gi deg juling, og det er synd på deg når du kommer på skolen, jeg skal være ordentlig bitchy i trynet ditt. Vi var ikke klar over at det er så ille på barneskolen, det er nesten der disse typen trusler er verst, forteller Småvik.

Politiet er nå i gang med å legge opp en felles strategi med skolen og foreldre, og det er kalt inn til storforeldremøte for foreldre og foresatte for 4.-7.trinn ved skolen.

- Dette går ikke over av seg selv. Det er total uakseptabel adferd. Vi er ikke lenger bekymret for unge ute i gata, nå er vi bekymret for hva de foretar seg på nett, sier Småvik.

Norsk lov gjelder også på nett

Han er bekymret over at unge i 12-årsalderen bruker et så stygt språk, og tror ikke at noen av de unges foreldre ville ha vedkjent seg at det var deres barn om de fikk høre hva de skriver til hverandre.

- De er på feil veier, vi må stramme inn og gjøre dem oppmerksomme på at norsk lov også gjelder på nettet, sier han.

Foreldre må i større grad ta ansvar og holde en viss kontroll på hva ungene foretar seg, sier han. Politiet er godt fornøyde med at skolen har tatt tak i problemet og valgt å kalle inn til møte.

- Vi oppfordrer alle foreldre til å møte slik at vi sammen kan lage noen kjøreregler og løse disse problemene sammen, sier han.

Påvirker læringsmiljøet

Selv om sakene det nå jobbes med har skjedd på fritiden, tar elevene opplevelsene med seg inn i skolehverdagen, forklarer rektor ved skolen.

- Sitter du der og er engstelig og redd, er du ikke mottagelig for læring. Vi har flere saker som går på nettverk, trakassering og trusler. Truslene er så grove at dersom barna hadde vært femten år ville de vært strafferettslig ansvarlige, sier rektoren, og oppfordrer foreldre til å følge med på hva barna har gang i når de sitter med telefonen eller Ipaden, selv om barna selv kan mene at det er privat.

- Foreldre kan tro at det bare er et spill barna holder på med, men mange av disse har eogså en chatfunksjon og vi ønsker å oppfordre foreldre til å gå gjennom telefonen, Ipad og chatlogg.

Aldersgrenser

- Enkelte sosiale medier oppfordrer til 13-års aldersgrense, men de fleste ved sjuendetrinn her på skolen har brukere på ulike medier, og vi har sett brukere helt ned i fjerdetrinn som skriver på Instagram, forteller rektoren.

Det er særlig i lukkede grupper at trakasseringen kommer fram.

- Det er ikke så enkelt for et barn å si fra om sånt. Jeg føler at det er mitt ansvar som rektor å gjøre noe med det når jeg har fått kjennskap til dette.

På bakgrunn av hendelsene har rektor valgt å kalle inn til storforeldremøte om sosiale medier og nettvett i samarbeid med politiet førstkommende mandag. Foreldre og foresatte med barn på 4.-7.trinn er kalt inn til møtet, og elevene på 5.-7.trinn får samme dag besøk av politiet med samme tema og foredrag.

Foreldre må engasjere seg

- Jeg er bekymret over at barna er så mye på sosiale medier uten at foreldrene tar seg tid til å sjekke hva de gjør. Det skjer kanskje når de sitter i sofaen ved siden av deg, forklarer rektoren, som er takknemlig for at det fins elever som tør å si fra til sine foreldre når de opplever noe som ikke er greit.

- Hevntanken er stor, vi er veldig stolte over de som sier fra, sier rektoren.

- Likevel er det nok bare en brøkdel av det som foregår som vi greier å få innblikk i. De skriver ting du ikke vil tro. Det er litt som å ligge i telt, du tror at du ikke blir sett og hørt av noen andre, men delingskulturen er stor og et bilde kan spre seg fort, forteller rektoren.

Skaper frykt

De søteste, fineste jentene kan skrive veldig stygge ting. Det overrasker oss litt hvem det er som skriver slikt. Som foreldre tenker vi at det gjør ikke våre barn. Heldigvis har de foreldrene vi har vært i kontakt med tatt problemet på alvor og følger opp, sier rektor ved den aktuelle skolen.

Selv om bildet av kniven ikke nødvendigvis betyr at noen virkelig hadde et ønske om å bruke den, var bildet lagt ut for å skape frykt, påpeker rektor.

- I vår kommune skal det være trygt å si fra. Hvis elevene ikke hører noe, vil de tenke at vi ikke gjør noe med det. Vi kan ikke sitte med denne kunnskapen uten å gjøre noe, sier rektoren.

– Vi kan sammen bekjempe mobbing

Kommunen ser behovet for og ønsker å bidra sammen med våre samhandlingspartnere i arbeidet med å gi våre barn og unge gode holdninger og verdier i forhold til bruk av sosiale medier, forteller kommunalsjef for oppvekst.

- Vi opplever til stadighet at elevene i skolen lettere «trør over» grensene for hva som er akseptabelt å si, mene og oppfordre til når dette blir gjort via sosiale medier.

Selv om flere uheldige episoder kan relateres til elevenes fritid, kjenner skolen på et ansvar sammen med foreldrene i å lære barn og unge ansvarlig nettbruk og hvilke sosiale spilleregler som gjelder ved bruk av ulike digitale kommunikasjonskanaler, forteller kommunalsjefen for oppvekst.

- Sammen med politiet ønsker vi å benytte erfaringene fra inneværende skoleår i et forebyggende perspektiv, og også fokusere på foreldregruppens oppgaver i forhold til å være godt kjent med hva egne barn bruke sin nettid og sine smarttelefoner til. Barn på sosiale medier har behov for voksne som bidrar til å sette grenser og har oversikt over mer enn tidsbruk for de unges mobil- og nettbruk.

I tillegg trenger barna gode rollemodeller i sine foreldre og andre voksne, påpeker kommunalsjefen.

- Kommunen ser fram til viktige møtepunkter både for elevene i skolen og foreldregruppen med tanke på hvordan vi sammen kan bekjempe både digital mobbing og utvikle gode sosiale regler for mobil- og nettbruk.

Flaut at politiet må bruke tid på dette

Elevrådet ved skolen har snakket om nettvett i egne møter, og det er også tema i klassemøter på alle trinn.

Torsdag samlet elevrådsrepresentanter fra 5.,6. og 7.trinn seg til et møte. De synes det er flaut at politiet må bruke tid på dette, alle skal oppføre seg på nett, mener de.

- Mobbing foregår på sms, MovieStarPlanet, Instagram, Snapchat, Skype og lignende. Dette er noe som er ganske vanlig, forteller de.

Elevene tror at det kan være lettere å skrive noe enn å si det direkte til noen, og oppfordrer til å ikke skrive noe som man ikke kan si ansikt til ansikt, noe som også har blitt sagt i klassemøtene.