Samtidig som brudeparet med gjester lørdag var samlet inne i Ørland kirke for selve vielsen, så var Frode Lyngværs kolleger i Fosen brann- og redningstjeneste (FBRT) opptatt med å kjøre to brannbiler ut fra brannstasjonen i kystbyen Brekstad.

Mens brudeparet ante fred og ingen fare, ble brannbilene parkert i veien ved kirka. Slanger ble rullet ut, og norske flagg tatt fram.

Innrømmer idéen

Frode Lyngvær har i flere år vært en del av FBRT-styrken. Beredskapssjef Bernt B. Lein i FBRT innrømmer at lørdagens påfunn var hans idé.

- Jeg har vært lærer, sier han smilende mens slanger rulles ut og vanntrykk testes.

- Har du sjekket om brudeparet kommer kjørende i åpen bil?

- Ja, jeg har sjekket at de har bil med tak som holder vann, kvitterer Lein. Og legger til at dette påfunnet er noe de gjør på fritida, uten lønn. Ingen trenger å bekymre seg for at brannvesenets budsjett skal bli belastet.

Vakte oppsikt

I god tid før brudeparet skal forlate kirka er tre slanger klare på hver side av veien. Gående og bilende som passerer kirka sperrer øynene opp, og en del fotgjengere stanser opp for å se hva dette skal bety.

Aldri gjort noe liknende

Blant de som stiller opp for å sørge for at markeringen blir en suksess er brannsjef Johan Uthus i FBRT.

- Jeg kjenner ikke til at vi har gjort noe liknende som dette tidligere, sier veteranen Uthus og smiler. Planen er at brannfolkene skal bruke slangene til å danne et espalier av vann over brudeparet.

Lot det stå til

Så, endelig kommer bilen som er pyntet for anledningen, med brudeparet som passasjerer. På signal åpner alle seks med slanger for vannet. Trykket er på topp, og strålene står himmelhøyt over brudefølget før de danner en sky av vann i området. Planen fungerer akkurat som tenkt.

- Blir dette en tradisjon framover, Lein?

- Kanskje, men det er sjelden brannfolk gifter seg, sier han.

- Ikke ventet noe sånt

Etter vel overstått transport fra kirka forteller brudeparet Gunn-Elin Skogstad og Frode Lyngvær at de ble tatt skikkelig på senga av kollegene i FBRT.

- Det var totalt uventet, men veldig artig. Vi hadde ikke ventet noe sånt, sier et smilende brudepar. Nå venter fotografering, før feiringen tar til for alvor. Da er det bare å håpe at FBRT lar slangene ligge!

- Vi hadde ikke ventet noe sånt, sier brudeparet Gunn-Elin Skogstad og Frode Lyngvær om påfunnet fra brannfolkene i FBRT. Foto: Skjalg Ledang
FBRT-mannskapene er klare til aksjon utenfor Ørland kirke. Foto: Skjalg Ledang
Beredskapsleder Bernt B. Lein, som hadde sin fulle hyre med å dirigere lørdagstrafikken trygt forbi kirka, innrømmer at bryllups-stuntet var hans idé. Foto: Skjalg Ledang