– Alle var i god form, men litt slitne etter å ha tilbrakt 114 dager på havet, sa sjefen for sjøsikkerhet i den chilenske regjeringen, Mario Montejo.

Den chilenske marinen omdirigerte et handelsskip og sendte ut et overvåkingsfly for å lokalisere flåtene.

Fosen godt representert

Båtbyggere fra Fosen Folkehøgskole i Rissa var med på å bygge de to flåtene i Peru. På selve ekspedisjonen deltok også Gunvor Storaas som underviser i friluftsliv ved skolen, og kaptein Ola Borgfjord fra Rissa.

180 mil ute

Ekspedisjonen seilte ut fra Callao i Peru 7. november og nådde Påskeøya 43 dager senere. Men etter å ha forlatt øya 6. januar for å vende tilbake til Peru, drev farkostene sørover og var rundt 180 mil vest for havnebyen Puerto Montt og 120 mil sør for hovedstaden Santiago. Onsdag valgte mannskapet å avslutte ekspedisjonen og be om hjelp.

– Det viste seg at det tok lengre tid enn vi trodde å seile tilbake til Sør-Amerika siden det i år er et såkalt el Ninjo-år. De hadde rundt 900 nautiske mil igjen til kysten, og siden de hadde vært ute så lenge, og værutsiktene var såpass dårlige, så besluttet man å ta en kontrollert avslutning av ekspedisjonen, sier Håkon Wium Lie til NTB.

Teknologidirektøren i Opera Software hoppet selv av ekspedisjonen da flåtene nådde fram til Påskeøya like før jul.

Ikke farlig

Mario Montejo forteller at de to flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og at det var et sjansespill å oppholde seg på dem. Ifølge den chilenske sjøsikkerhetssjefen hadde ekspedisjonsdeltakerne proviant til ytterligere 30 dager på sjøen.

Håkon Wium Lie understreker imidlertid at beskrivelsen av balsaflåtenes tilstand er i overkant dramatisk.

– Det stemmer ikke helt at flåtene hadde begynt å gå i oppløsning, og mannskapet måtte ikke reddes. Ekspedisjonen ble avsluttet på en sikker og kontrollert måte. Værsystemet er noe vi ikke kan kontrollere, sier han.

– Ingen nødsituasjon

Det var ekspedisjonsleder Torgeir Higraff som onsdag opplyste på Kon-Tiki 2s nettside at han hadde besluttet å avslutte ferden, og at mannskapet gjorde seg klart til å forlate flåtene.

– Vi innser at det vil ta for lang tid å nå fram til Sør-Amerika, og vi foretrekker derfor å evakuere slik at alle kommer i sikkerhet, uttalte Higrraff.

– Under normale forhold ville vi ha nådd fram nå. I stedet er vi fortsatt 900 nautiske mil fra land, og værvarslene er ikke lovende. Vi er ved god helse og godt mot, og det er ingen nødsituasjon, fortsatte han.

Klimaforskning

Mannskapet har bestått av deltakere fra Norge, Peru, Sverige, Mexico, New Zealand og Russland. Fra Norge deltok blant annet forskningssjef Cecilie Mauritzen fra Niva (Norsk institutt for vannforskning) som har kartlagt miljøpåvirkninger i Stillehavet.

– Forskning har vært en veldig viktig del av ekspedisjonen. Vi har hatt med mye utstyr fra Niva, og har blant annet målt temperaturen på havdyp mer enn to kilometer under flåtene. Det har vært en spektakulær opplevelse, sier Wium Lie.

Og resultatet av målingene var en temperatur på bare 2 grader 2.046 meter under overflaten.