Det er i saldersingsforslaget fra rådmannen det kommer fram at utgiftene til barnevern ser ut til å skyte i været i Ørland i 2016. Dette skjer etter at kommunen også i 2015 opplevde en eksplosiv økning i kostnadene knyttet til Fosen barneverntjeneste.

Passerer 15 millioner kroner

I budsjettet for 2016, som ble vedtatt av kommunestyret i desember, ble det budsjettert med 12,83 millioner kroner til barneverntjenester i 2016.

Før en måned hadde gått av det nye året, allerede 29. januar, kunne Fosen barneverntjeneste presentere en prognose som viser behov for å øke budsjettet med 2,3 millioner kroner. Ifølge sakframlegget til formannskapet skyldes den nye prognosen i stor grad nye plasseringer på institusjoner, plasseringer som ikke var hensyntatt i forbindelse med budsjettet. I sum betyr det at Ørland kommunes utgifter til barnevern ligger an til å passere 15 millioner kroner i 2016.

Lavere renteutgifter

Også innenfor administrasjon, oppvekst samt helse og velferd viser rådmannens forslag til saldering at ulike vedtak vil føre til totalt 1,82 millioner kroner i økte utgifter. I tillegg kommer en økning på 360.000 kroner innen helse- og omsorgstjenester.

På plussiden kommer en vurdering som tilsier at kommunens rentekostnader vil bli èn million kroner lavere enn budsjettert. Samtidig foreslår rådmannen en rekke innsparinger for å dekke inn merutgiftene som har oppstått.

Vil fjerne 3,5 årsverk

Det største beløpet skal hentes inn gjennom en reduksjon på 3,5 årsverk med helårsvirkning fra 2017. 1,5 årsverk skal reduseres innen henholdsvis oppvekst samt helse og velferd, mens 0,5 årsverk skal reduseres innen plan og drift.

Tre ukers sommerstenging av barnehager og SFO skal bidra til en innsparing på 435.000 kroner. Også jordmortjenesten foreslås berørt av sparekniven ved at den vedtatte økning på 30 prosent stilling reduseres til økning på 20 prosent stilling. Videre sparetiltak som foreslås er 20 prosent vakanse i stilling ved oppfølgingstjenesten, 525.000 kroner i økte refusjoner for ressurskrevende brukere og 200.000 kroner i reduserte utgifter til forsvarskoordinator- stillingen.