Oppdrettsgründeren fra Stokksund i Åfjord er i skrivende stund (fredag) i Oslo. Der har han blant annet vært i møte med fiskeriminister Per Sandberg.

– Vi har akkurat snakket om dette. Noen ganger kan det synes som om det blir leitet etter noe negativt å publisere om oppdrettsnæringa sier Refsnes.

Kontrollregimet

Mattilsynet har jevnlig kontrollert store partier oppdrettsfisk sia 1998. Ifølge en uttalelse som er lagt ut på Matportalen, norske myndigheters eget nettsted for informasjon om mat og helse, var fjorårets kontroller oppløftende. Analysene viste ingen overskridelser av gjeldende grenseverdiene. Imidlertid ble det funnet spor av lusemiddel i en høgere prosentdel av prøvene i år enn tidligere år. Mattryggheten blir likevel vurdert som god.

Mattrygghet

Det er Mattilsynet som har det overordnede oppsynet med oppdrettsanleggene, slakteriene og dyrehelsepersonellet. Norsk Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning, NIFES, undersøker hvert år store mengder prøver av oppdrettsfisk. Finner de ulovlige og uønskede stoff, rapporteres det til Mattilsynet.

De fører og tilsyn med elektroniske slaktemeldinger og legemiddelutlevering til oppdrettsfisk.  Hvert år overvåkes og kartlegges næringa for medisinrester og andre fremmedstoffer i oppdrettsfisk. Norges kontrollsystem er utarbeidet i samsvar med retningslinjene til EU.

Representativt

Prøvene som blir analysert for ulovlige stoffer blir samlet inn gjennom hele livsløpet til fisken. Prøver som blir undersøkt for rester av lovlige legemiddel, blir utvalgt på slakteriet. Disse er representative for fisk som er klar til konsum. Hver samleprøve består av fem fisker fra den samme merd. Resultatet blir sett på som representativt for den aktuelle merden. Det ble ikke påvist antibiotika eller legemiddel mot innvollsparasitter i noen av prøvene.

– Hele oppdrettsnæringa i Norge brukte i fjor mindre antibiotika enn det ble brukt på jurbetennelse i landbruket, sier Refsnes.

Rein mat

Refsnes sier prøveresultatene harmonerer med de funnene som er gjort de seinere åra. Han mener norsk oppdrettsnæring sliter med et ufortjent dårlig rykte. Blant annet verserer det historier om at gravide ikke bør ete oppdrettsfisk. Undersøkelser av oppdrettsfisken viser imidlertid at det motsatte er tilfelle.

– De skulle sannsynligvis ha spist mer oppdrettsfisk. Norsk oppdrettsnæring selger fisk i hele verden. Særlig i Japan er de nøye på kvaliteten. Det er en bekreftelse på at det vi gjør er riktig, sier Refsnes.