– Jeg gikk ut og fikk se en hval som var oppe og blåste, forteller Trine Gabrielsen. Foto: Trond Slind

- 14- tida i går, tirsdag, hørte jeg blåselyder i sjøen rett utom huset vårt på Stokkøya. Jeg gikk ut og fikk se en hval som var oppe og blåste. Det ble oppstandelse i heimen, forteller Trine Gabrielsen.

Sammen med mannen Trond løp hun ut med kamera og mobil og fotograferte hvalene mens de svømte langs land.

- Satte oss i bilen

- For å rekke å følge dem videre, satte vi oss i bilen. Vi parkerte og gikk opp på Stokkøy-brua. Hvalene kom, men snudde like før brua og svømte tilbake i samme retning som de kom fra.

- Vannet var helt klart og vi kunne tydelig se lengden på hvalene. Vi anslår dem til å være mellom 12 og 15 meter lange, forteller Trine.

Det var et flott skue, forklarer hun.

- Vi kjørte tilbake og hvalene svømte igjen forbi huset vårt, de tok seg en snartur innom marinaen på Flatholmen før de svømte ut i åpent farvann. Hvalene var oppe og pusta flere ganger, da så vi de to blåsehullene, ellers så vi dem som lange skapninger med hvite sveiver og flotte mønster på halefinna, sier Gabrielsen.

Lest denne? Diger hval strandet i Åfjord

- Håper å få se dem igjen

Opplevelsen satte spor for livet, og Trine forteller at hun håper på å få se hvalene igjen.

- Jeg har lest at knølhvaler trekker inn på grunt vann når de skal kalve nå tidlig på våren, vi håper å  få se dem igjen. En utrolig flott opplevelse som vi aldri glemmer, sier hun.

- Uvanlig med knølhval langs kysten av Midt-Norge

Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Leif Nøttestad forteller at det er uvanlig at det blir gjort observasjoner av knølhval langs kysten i Midt-Norge.

- Det er ikke vanlig at knølhval blir observert langs kysten i Midt-Norge eller ved Stokkøy på Fosen spesielt. Det er generelt ganske uvanlig med knølhvalobservasjoner tett på kysten i Midt-Norge, sier Nøttestad.

Følger silda

Han tror det kan være snakk om individer som følger silda.

- Dette kan være knølhval som følger sildevandringen fra nordlige områder og sørover, siden norsk vårgytende sild nå er på gytevandring og starter gytingen  rundt disse tider fra Møre og nordover mot Lofoten, inkludert deler av kyststrekningen i Midt-Norge, sier Nøttestad.

Mange flokker med knølhval har oppholdt seg i Nord-Norge, inkludert i kyst-og fjordområder utenfor Tromsø i flere måneder, på jakt etter silda i oktober til januar, informerer han.

- Det vil da være naturlig at siden knølhval vanligvis vandrer langt sørover mot sub-tropiske områder på denne tiden, så følger den kanskje likegodt ”matfatet” sørover i samme slengen, sier Nøttestad.

Les også: Plutselig lå en død hai i hagen

- For å rekke å følge dem videre, satte vi oss i bilen. Vi parkerte og gikk opp på Stokkøy-brua. Hvalene kom, men snudde like før brua og svømte tilbake i samme retning som de kom fra, forteller Gabrielsen. Foto: Trine Gabrielsen