Framtiden og plasseringen for en videregående skole i en sammenslått kommune mellom Rissa og Leksvik har vært et sentralt punkt i sammenslåingsdebatten. Spesielt i Leksvik har dette vært et viktig spørsmål.

Fylkene avgjør

I intensjonsavtalen om sammenslåing mellom Rissa og Leksvik har begge kommunestyrene enstemmig sagt at det skal arbeides for å opprette en ny felles videregående skole i Vanvikan. Men det er fylkeskommunen som har ansvaret for å bygge og drive videregående skoler.

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag har vedtatt å utrede mulighetene for å etablere en felles videregående skole for Rissa og Leksvik. Vedtakene er omtrent likelydende i de to fylkestingene, bortsett fra at nordtrønderpolitikerne har sagt at skolen skal ligge i Vanvikan. Politikerne i sørfylket vil ikke ta stilling til lokalisering før etter at utredningen er kommet på bordet.

Ønsker Vanvikan

Fredag var representanter fra kommuner, fylker, næringsliv og de videregående skolene i Rissa og Leksvik samlet til informasjons- og innspillsmøte i forbindelse med den forestående utredningen som skal på fylkestingspolitikernes saksliste i juni 2016.

- Lokaliseringsspørsmålet for oss har vært avgjort for lenge siden. Det er Vanvikan, sa Benjamin Schei fra Fosen Industriforum.

- Både vi i Leksvik og skolen i Rissa er liten og sårbar. En felles skole blir også sårbar, men vi mener det bør bygges en ny felles skole i Vanvikan, sa Ivar Mattson, tillitsvalgt ved Leksvik videregående skole.

Leksvik videregående skole har drøyt 100 elever, og elevtallet ved Rissa videregående skole ligger på om lag 150.

På møtet, som ble holdt i Vanvikan, var det stor enighet om at en ny felles skole skal ligge i Vanvikan. Rektor ved Rissa videregående skole, Arild Ofstad, tok ikke ordet Vanvikan i sin munn, men han var enig i at det må opprettes en ny felles skole.

- Vi har sagt at skolen skal ligge på riktig sted, og det stedet som blir valgt er riktig sted, uttalte han.

Innholdet

Like viktig som at skolen blir bygd på rett sted, er innholdet i den nye skolen. Skal den ha livets rett må den ha et innhold som både elevene og næringslivet ønsker.

- Hva skal vi i Norge leve av etter oljen? Vi må ha en skole som kan gi det tilbudet et næringsliv i endring trenger, sa fylkesdirektør for utdanning i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Inger Johanne Christensen.

- En videregående skole er kjempeviktig for en framtidig Indre Fosen kommune. Skolen i Vanvikan bør speile samfunnets behov, mente Rissa-rådmann Vigdis Bolås.

Langsiktighet

Arnar Utseth fra Fosen Yard var klar i sitt ønske til den nye skolen, og han vil at det må tenkes langsiktig.

- Jeg er kunden, og dere lager et produkt som vi trenger. Vi har, og vi trenger, mange lærlinger. Vi bruker 10-15 år på å få til en god mann. Derfor vil vi ha dem tidlig. Dere skal lære dem opp til å få lyst til å tilegne seg kunnskap. Og så ser vi at geografi er viktig. Vi får en del lærlinger fra Trondheimsområdet, og dem mister vi lett. Det går i bølgedaler hos oss, og da forsvinner de fortere enn de som har lokal tilknytning, sa Utseth og fortsatte:

- Vi må tenke langsiktig. Da jeg utdannet meg til skipsingeniør på midten av 80-tallet var det opplest og vedtatt at vi ikke lenger skulle bygge båter i Norge, men vi gjør det fortsatt.

En attraktiv skole

En ny skole i Vanvikan vil ligge nært Trondheim. Det håper man vil virke positivt inn både med hensyn til å tiltrekke seg elever fra Trondheim samt nærhet til FOU-miljøet ved NTNU.

- Hva kjennetegner en attraktiv skole? Skal det skapes et tilbud som er attraktivt for andre enn elever fra Rissa og Leksvik må det tenkes nytt, også når det gjelder arbeidsmåter, sa Christensen.

I mandatet som fylkestingene har gitt til utrederne står det at den nye skolen bør gi minst ett attraktivt fylkestilbud. I møtet ble det kastet fram flere ideer til hva den nye skolen kan profilere seg på.

- Skolen må få en tydelig profil, for eksempel gjennom å satse på grønn energi eller teknologi. Den må få en profil som folk utenfor Indre Fosen legger merke til, sa Torbjørn Dahle fra Rissa Utvikling.

Les også: Dette skal ordførerne jobbe med i 2016