– Det at det i hele tatt finnes så unge i Norge som på månedlig basis drikker mer enn en slurk eller to med alkohol – og at noen 12-åringer til og med drikker seg fulle – bør bekymre, sier forsker Mari-Anne Sørlie ved Atferdssenteret i en artikkel publisert i forskning.no.

Hun har vært med på en studie som har sett på alkoholbruken blant sjuendeklassinger og på risikofaktorer og kjennetegn ved barn som drikker og oppvekstmiljøet deres. Den er nylig publisert i tidsskriftet Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Sjuendeklassinger svarte

Materialet bygger på data fra en stor skolestudie der 3.710 sjuendeklassinger fra hele landet deltok. Sørlie mener funnene er interessante fordi kunnskapen om barn som drikker generelt sett er liten; det gjelder både kunnskap om hvor mange som drikker, hvor mye de drikker og hva som utløser tidlig alkoholdebut.

Flest har aldri smakt alkohol

På den positive siden viser undersøkelsen at de fleste norske sjuendeklassinger aldri har smakt alkohol – 69 prosent av guttene og 83 prosent av jentene. Men 9 prosent av guttene og 4 prosent av jentene oppga at de minst én gang har drukket minst ett glass med øl, vin eller sprit i løpet av siste måned.

I tillegg sa henholdsvis 3,1 og 0,8 prosent at de hadde drukket seg fulle, det vil si drukket minst fem enheter alkohol på rad.