Bestandsplanperioden 2013-2015 er avsluttet, og utmarksrådet har gjort si oppsummering. Totalt i planperioden ble det felt 531elg og 151 hjort.

– Det ser ikke så galt ut, sier Tårnesvik. Det ser ut for at det har vært en relativt stabil utvikling av elgstammen, men fortsatt noe lav kalveproduksjon. Det håper de å se en bedring på i neste planperiode. Forholdet mellom okser og kyr holder seg stabilt. Dessuten er det en økning i andelen av store okser i bestanden. Det er felt få okser tidlig i jakta.

Aldersbestemmelse

Utmarksrådet vil også framover foreta aldersbestemmelse av eldre dyr. Dette vil gi en pekepinn om stammens alderssammensetning og utvikling. Etter seks år med tilnærmet lik bestandsplan, er styret i Åfjord utmarksråd av den oppfatning at dette er riktig vei å gå i forvaltningen for å få en stabil og livskraftig elg- og hjortestamme.

I ny bestandsplan vil kvoten av hjort bli fordelt til det enkelte jaktfelt for hele planperioden. Hjortejakta har, slik Tårnesvik oppfatter det, sine tilhengere i Åfjord.

– Har den samme status som elgjakta blant utøverne?

– Hjorten er ikke til stede i hele kommunen, men for dem som har jakt på hjort er det gjevt nok. Hjorten er blitt en ressurs, sier Tårnesvik.

Fallviltsarbeidet blir ivaretatt av Åfjord ettersøksring og det har fungert meget godt. Det er også en positiv utvikling med tanke på trafikkskadd elg.

– Kanskje har vi fått en effekt av siste års viltsoneryddinger, skrives det i rapporten til utmarksrådet.

Les også: Ole (90) er ute med børsa – igjen!

Les også: Avsluttet elgjakta med tjuespiring

VIKTIG JOBB: Et av flere ettersøkslag i Åfjord. Fra venstre Walter Solberg, Egil Gilde, Jørgen Humstad, Jon Magne Valleraunet og Tinka. (Arkivfoto). Foto: Torfinn Hansen