Gunnar Gylstrøm, leder i fagrådet for åfjordselvene. mener de som lokalforvaltning er overflødige om de blir overkjørt av direktorat og statlige myndigheter.

Nestleder i elveeierlaget, Gunnar Gylstøm, fryktet allerede i fjor høst at direktoratet kom til å foreslå innkorting av laksesesongen. I år kommer sesongen i åfjordselvene ikke i gang før 15. juni og siste dag blir 31. juli. Dermed blir sesongen en måned kortere i begynnelsen og i den andre enden en halv måned kortere.

Bærekraftig

Gylstrøm mener gytebestandsmålene er nådd og at en har et høstbart overskudd. Lakseforvalteren baserer seg på tellingene av laks i laksetrappene. Han mener at disse bærer bud om at bestanden tåler å fiskes på.

Åfjordselvene er blant de vassdrag der en kommer med de største restriksjonene på uttak. Lakseinnsiget til Sør-Trøndelag bedret seg betraktelig i fjor.

- Reglene fastsettes imidlertid på bakgrunn av forvaltningsmåloppnåelse siste fireårsperiode, forklarer seniorrådgiver Kari Tønset Guttvik hos fylkesmannens miljøvernavdeling. Hun var med på å fange og måle yngel i Stordalselva i fjor høst.

Kilenot

Den største endringen gjelder fisket etter laks med faststående redskap (kilenot) i Åfjorden og stangfisket i Stordalselva. Kilenotfisket i Åfjorden stenges, Årsaken er at forvaltningsmålet for laks langt fra er nådd, og at det er behov for betydelig reduksjon i beskatning for å gjenvinne høstbart overskudd. Det er også behov for å redusere negative påvirkninger fra lakselus og rømt oppdrettslaks.

Fjøslaks

Det er få og små endringer etter høring. Botngårdselva i Bjugn har fått samme fisketid for sjøørret som for laks. Homla er åpnet for fiske etter laks igjen i juli, etter at elva har vært stengt i to sesonger på grunn av liten gytebestand. I Teksdalselva er størrelsesbegrensningen på laks fjernet, fordi laks over størrelseskravet i høg grad viser seg å være laks med oppdrettsgener. Det er ellers gjort noen justeringer på størrelsesbegrensninger og kvoter.

Skjermer

Kilnotfisket reduseres med fire dager i forkant av sesongen i Trondheimsfjorden, fordi beskatningen i sjøen må reduseres moderat for å nå forvaltningsmålene. Dette skal oppnås ved å skjerme svake bestander i større grad. Blant andre gjelder dette Verdalselva, Steinkjervassdragene, Homla, Skauga, Orkla med flere. En samlet oversikt over alle sjøområder, vassdrag og tilhørende fisketider er lenket. Bakgrunnen for endringene framgår av høringsdokumentene.

Enn så lenge innføres det ikke nye regler for fritidsfiske etter sjøørret med stang og handsnøre. Direktoratet vurderer det slik at det må utredes nærmere.

Fiskeforvalter Gunnar Gylstrøm er skeptisk til at sesongen halveres. Foto: Snorre Berg