- Veldig ålreit, her var alt på plass, sier Siv Søraas og Eli M. Mælan til restauranteier Hayati Yasar. Samtidig får han som den første i Fosen det håndfaste beviset på at restauranten Melissa på Brekstad har alt på stell i forhold til «smilefjestilsynet».

De fire hovedområdene for tilsynet er:

-Rutiner og ledelse

-Lokaler og utstyr

-Mathåndtering og tilberedning

-Sporbarhet og merking.

Sjekker 50 i Fosen

De to inspektørene fra Mattilsynet Innherred og Fosen har akkurat avsluttet den aller første inspeksjonen i Fosen i forbindelse med smilefjesordningen som fra januar i år gjelder hele landet.

I løpet av åtte måneder skal Mattilsynet gjennomføre tilsvarende kontroller av 50 spisesteder i Fosen. Samtlige steder vil få uanmeldt besøk av inspektører som har med seg en liste med sjekkpunkter som de går gjennom.

Synlig for gjestene

At spisesteder får tilsyn er ikke nytt. Det nye fra 2016 er at nå skal også gjestene få se resultatet ved hjelp av lett synlige smilefjessymboler. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bedt Mattilsynet om å innføre smilefjesordningen, etter at lignende ordninger med hell er innført i andre land.

Stas for de ansatte

- Kjempebra, dette er veldig fint for oss, sier Hayati Yasar. Også de øvrige ansatte som var på jobb da inspektørene kom på uanmeldt besøk synes det er stas at inspeksjonen fører til at restauranten blir den første i Fosen som mottar Mattilsynets nye smilefjes.

-Nå skal vi ramme inn beviset på at vi har fått et smilefjes fra Mattilsynet, og henge det på et sted der det er godt synlig for gjestene, sier Yasar.

- En god start

Søraas forteller at samtlige 50 spisesteder i Fosen som får besøk har mottatt informasjon om den nye ordningen. Det ingen vet er når inspektørene dukker opp. Etter besøk hos Melissa i sentrum av Brekstad dro Søraas og Mælan til restauranten Fjøset ved ærverdige Hovde Gård. Også der ble resultatet det samme, et smilefjes.

- En god start, konkluderer Søraas etter de to første inspeksjonene.

Får en sjanse til

Nå er det langt fra sikkert at alle spisestedene ender med smilefjes etter første besøk. De som får utdelt et ansikt med flat eller sur munn får imidlertid muligheten til å ordne opp i det eller de forhold som ikke er i tråd med regelverket, og har krav på nytt tilsyn innen ti virkedager etter det første tilsynet. På den måten kan også de, om alt er i orden, skilte med et smilefjes etter relativt kort tid.

Oversikt på nett

For de som har planer om å spise ute, så vil resultatene fra smilefjestilsynet også bli publisert på nett.  Det hører for øvrig med til ordningen at også de som får sur eller flat munn ved første besøk skal henge opp resultatet godt synlig i lokalene. Etter de to første tilsynsbesøkene er det imidlertid ikke annet en smil å se i Fosen.

HER KAN DU SJEKKE RESULTATENE FRA SMILEFJES-TILSYNET!