Elevene ved Åset skole i Åfjord har helt siden sommeren og utover høsten forberedt seg til det store julemarkedet der overskuddet skulle doneres til Kreftforeningen.

- Å samle inn over 70 000 kroner er et fantastisk resultat å oppnå, sier Kaja Hovde Bye etter overrekkelsen fredag.

- Øremerket forskning

- Det er med stor ydmykhet jeg har sett den fantastiske innsatsen eleven har gjort. Jeg vet hvor mye jobb de har hatt i hele høst, min mor har ofte nevnt julekort, fargelegging, nisser og det store julemarkedet, sier hun.

Pengene elevene ved Åset har samlet inn har stor betydning i videre forskningsarbeid, forteller Bye.

- Pengene er øremerket forskning, og forskning er jo det som gjør at vi kan utvikle behandling og medisiner mot kreft. Forskning nytter, selv om veien dit kan være lang så kommer vi litt nærmere for hvert skritt vi tar, sier hun.

Svært takknemlig

I dag lever cirka 232 000 mennesker i Norge som har eller har hatt kreft, og mange flere er berørte som pårørende, venner eller bekjente.

- 10 000 mennesker dør av kreft årlig, men heldigvis har forskning gjort at to av tre som rammes av kreft, overlever sykdommen. Det er dobbelt så mange som for 40 år siden, sier Bye.

Bye forteller at hun er svært takknemlig for innsatsen elevene har lagt ned.

- På vegne av foreningen vil jeg si tusen takk, sammen skaper vi håp, sier hun.

Representanter fra elevrådet sammen med Kaja Hovde Bye, rådgiver i Kreftforeningen. Fra venstre: Jørgen Staven, Jørgen Leithaug Hårstad, Kaja Hovde Bye, Ingvill Hårstad, Karoline Kiran Sagmyr, Mathilde Hosen Foto: Åset skole