I Leksvik har alle ansatte i CNC Produkter valgt å gå ned fem prosent i lønn for å redde bedriften,  skriver Trønder-Avisa, som først omtale saken (krever innlogging).

Mindre aktivitet

I 2013 var de 55 ansatte, nå er antallet 42. Reduksjonen i antall ansatte har kommet på grunn av lavere aktivitet, noe som skyldes krisen i oljenæringen.

Roser ansatte

Daglig leder Arvid Penna Steen, roser de ansatte som er blitt med på et sånt løft.

- Det er utfordrende, folk har familie, huslån, billån og så videre. Men, de har tatt inn over seg at det er krise, sier han.

Beslutningen om å gå ned i lønn kom fram etter å ha diskutert hva man kunne gjøre for å senke kostnadene i bedriften.

Endring må til

- Folk ser virkeligheten. Vi kan ikke selge varene med tap. Jeg tror ikke vi kan gå igjennom denne krisen uten endring. Men, vi klarer ikke å få til en endring over natta, sier Penna Steen, som påpeker at det er mange bedrifter i samme situasjon nå.

Avtale for ett år

Ved at alle ansatte går ned fem prosent i lønn sparer bedriften om lag én million kroner, og Arvid Penna Steen regner med at CNC Produksjon går i balanse i 2016. Avtalen om lønnsreduksjon gjelder for 2016.

- Så får vi se hva som skjer når dette året er over. Vi må ha trua på at morgendagen blir ørlite bedre, avslutter bedriftslederen.

-Nødvendig

Tillitsvalgt i bedriften, Nils Einar Hønnås, sier at avtalen om lønnsreduksjon var en dyd av nødvendighet.

- Vi ansatte må gjøre noe for å styrke bedriften og vi valgte dette, sier Hønnås, men legger til at det har vært en prosess med diskusjoner. Det endte imidlertid med at alle gikk enstemmig inn for det.

- Hvordan ligger dere an i forhold til lønn?

- Vi er over minstelønn, men har ikke mer å gå på nå, sier Hønnås.

Avtalen som er gjort gjør at dersom bedriften går med overskudd, vil de ansatte få 20 prosent av overskuddet.