I dag hadde småtrinnet på Vanvikan skole skidag. Kvelden før fikk foreldrene SMS fra kontaktlærer om at Trønderbilene hadde sagt at ungene ikke fikk lov til å ta med ski på bussen. Trønderbilene benekter at de har sagt nei til ski på skolebussen.

Prinsippsak

Den angivelige skinekten har fått mange til å reagere. Evelyn Kobberrød er en av foreldrene som har fått SMS om at barnet hennes ikke kunne ta med ski på bussen. Dermed måtte hun finne andre måter å frakte skiene til skolen på.

- Når skolen sier at unger, som har rett til fri skoleskyss, skal ha med eget utstyr slik som ski, må de få lov til å ta det med på bussen. Det er få dager i året dette gjelder, og jeg har ikke noe problem med å kjøre utstyr til skolen. Det er ikke sikkert det er alle som har anledning eller mulighet til å kjøre unger heller. Dette er en prinsippsak. Det er mye uklarhet rundt dette, så jeg håper kommunen, busselskapet og fylkeskommunen får til en grei avtale for fremtiden som fjerner usikkerhet om hva som er lov å ta med på skolebussen, sier Kobberrød.

Dag Rune Sollie er en annen av foreldrene som har reagert på skinekten.

- Det burde være lov å ta med ski når det er obligatorisk skidag. Det er ikke alle foreldre som har anledning til å bringe og hente utstyr. Noen sjåfører tillater at ungene tar med sånn som rettkjelke, mens andre ikke gjør det. Derfor kjører vi til skolen når de skal ha med ekstra utstyr, sier Sollie.

Kun elever

I skyssreglementet for grunnskolen i Nord-Trøndelag, vedtatt i fylkesrådet 19. juni 2012, heter det:

Fylkeskommunens ansvar for skoleskyss er bare rettet mot persontransport. Det er eleven som har rett til fri skoleskyss. Fylkeskommunen har ikke ansvar for eventuelt ekstrautstyr som ski, akebrett, sykler som ønskes tatt med på skolebussen. Ekstra utstyr kan i enkelte tilfeller medbringes etter forhåndsavtale med transportør. Det betinger at det er forsvarlig og at kjøretøyet har kapasitet. Ekstra kostnader som følge av dette, dekkes ikke av fylkeskommunen.

Tilleggsbehov

Steinar Norum arbeider med skoleskysspørsmål i Nord-Trøndelag fylkeskommune, og han er klar på at kommunen må betale dersom den ønsker tjenester som ikke går fram av skyssreglementet.

- Hvis skolen skal ha skidag må den ta kontakt med selskapet som står for skoleskyssen i god tid. Og kommunen er økonomisk ansvarlig dersom dette utløser eventuelle tilleggsbehov som for eksempel henger til å frakte ski i, sier Norum.

Lager avtale

- I skyssreglementet står det at fylkeskommunen har ansvar for elever og ikke utstyr. Nå arbeider vi med å få til en avtale med Trønderbilene om at elevene kan ta med utstyr hvis det er plass i bussen. Denne avtalen skal vi snart sluttføre, og for ettertida vil vi slippe slike uklarheter som vi nå har hatt. Skal skoleskyssen fungere er både kommunen og fylkeskommunen avhengig av et godt forhold til transportøren som i dette tilfellet er Trønderbilene, sier kommunalsjef for oppvekst i Leksvik kommune, Sissel Blix Aaknes.

– Har ikke nektet ski på bussen

Trafikkleder Svein Arne Giskås i Trønderbilene benekter at selskapet har nektet elevene på Vanvikan skole å ha med ski på skolebussen.

- Det er ikke kommet ut noe informasjon fra oss om at det ikke er lov å ta med ski på bussen. Det må være kommunikasjonssvikt en eller annen plass. Vi har heller ikke hørt noe fra Vanvikan skole om dette. Vi har sagt at dersom vi får beskjed på forhånd, er det OK å ta med ski. Men slike ting som rattkjelker og snøbrett tillater vi ikke at de tar med på bussen. Vi kan ikke risikere at bussen kommer for seint til skolen på grunn av ting elevene ønsker å ta med på bussen, sier Giskås.

Han forteller at Trønderbilene har vært i kontakt med Testmann Minne skole i Leksvik angående utstyr elevene ønsker å ta med på bussen, og at man har fått til en grei avtale.

Vi rydde opp

Jannice Breivold By er rektor ved Vanvikan skole har et stort ønske om å rydde opp i uklarheter rundt hva som er lov og ikke lov å ta med på skolebussen av utstyr.

- Fredag skal jeg møte rektoren på Testmann Minne skole, og ut fra kontakten vi har hatt med Trønderbilene skal vi lage noen retningslinjer. Det er vårt ønske at foreldrene skal få så klar informasjon om hva som tillates på skolebussen som mulig, sier rektoren.

Da skolebussen onsdag ettermiddag hentet elever som hadde hatt skidag ved Vanvikan skole, var det flere av dem som fikk med skiene sine på bussen.

Evelyn Kobberrød med datteren Annika mener det er en selvfølge at ungen skal få ta med ski på skolebussen når skolen har obligatorisk skidag. Foto: Knut Inge Blix Furuseth