Han har forsket på konsekvensene forsøpling får for sjøfugler.

- Det er funnet fugler med magene fulle av plast, fordi de forveksler plastbitene med mat.

Fugler med plast i magen

I arktiske områder er det påvist fire fuglearter som spiser plast. Det gjelder havhesten, polarlomvi, alkekonge og krykkje.

Plastproblemet er klart størst hos havhesten. Kun små plastfragmenter er funnet i magene til polarlomvi, krykkje og alkekonge, påpeker forskeren.

Problemet med inntak av plast blir ifølge Gabrielsen verre dess lenger sør en kommer.

- Stadig flere arter blir berørt av plastproblemet i havene. Mye tyder på at problemet er økende. Hvis du sammenligner den mengden plast som produseres, og den mengden plast som returneres, så er det grunn til å spørre seg; hvor blir det av all plasten?

- Pines til døde

Gabrielsen sier at fugler kan leve med plast i magen, men at de ikke klarer å opprettholde vekten sin med for store plastmengder i magen.

- Da dør de etter hvert. De pines til døde.

Det er ikke bare inntak av plast hos fugler og hval som utgjør et problem. Andre dyrearter kan vikle seg inn og feste seg i for eksempel tau og gamle garnrester.

- Men hovedmengden av plasten på havet faller til bunnen som små biter, og det ser vi ikke. Hvordan plasten påvirker dyrene som lever der vet vi lite om.

Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.

Miljøgifter i næringskjeden

Han er også klar på at stoffene i plasten tas opp i næringskjeden, men at det trengs mer forskning for å vite hvordan disse stoffene påvirker ulike dyr.

- Noen studier viser at planktonarter tar opp miljøgiftene fra plastbiter, og at disse overføres til neste ledd i næringskjeden, påpeker Geir Wing Gabrielsen, seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt.

Denne selen ble funnet under et inspeksjonstokt. Foto: Sysselmannen på Svalbard
Selen ble avlivet. Foto: Sysselmannen på Svalbard
Plastbitene funnet i havhest. Foto: Alice Trevail
Dette er en havhest. Den finnes stort sett langs hele kysten, og er spesielt tallrik på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix