Kulturminneforvalter Silje Taftø Petersen (28) og kunsthistoriker Daniel Johansen (33) kartlegger og registrerer bevaringsverdige bygninger som ligger i rød sone. Petersen forteller at utstillingen er en presentasjon av noen av de kulturhistoriske bygningene som befinner seg der.

– Det er nesten 200 hus som kan bli innløst på grunn av støyproblemet fra Ørland Hovedflystasjon. Mellom 60 til 80 av disse kan være bevaringsverdige, sier Petersen.

Fleksible løsninger

Hun sier at målet med utstillingen er å synliggjøre verdiene man kan miste.  Det gjør de med blant annet å stille fram redigerte bilder der alle husene i rød sone er borte. Det er for å vise hvordan det kan komme til å se ut om noen år. Utstillerne ønsker en mer fleksibel løsning på problemet rundt støysonen. De vil vise at det finnes andre alternativer enn å rive ned husene.

– Vi arbeider for at bevaringsverdige bygninger enten kan stå og få en bærekraftig bruk som stimulerer til godt vedlikehold i rød sone, eller flyttes til et egnet sted utenfor støysonen og benyttes som bolighus. Vi tror ikke på en løsning hvor Forsvarsbygg må vedlikeholde en rekke tomme hus for å opprettholde kulturlandskapet, forteller 28-åringen.

Vil skape debatt

Det er én uke siden utstillingen åpnet. Det er ikke bestemt hvor lenge den skal stå, men Silje Taftø Petersen forteller at den kommer til å være der så lenge den er aktuell. Utstillingen er montert i gangen mellom kultursenteret og våtmarkssenteret. Det var et bevisst valg av plassering fra utstillernes side.

– Det er et sted alle passerer, og utstillingen er svært synlig slik at alle ser den når de går forbi. Samtidig slipper de å gå til galleriet for å se den, smiler kulturentusiasten.

Både Johansen og Petersen blir berørt av støysoneproblemet, selv om ingen av dem er bosatt på Ørlandet. 28-åringen forteller at hun er veldig engasjert og mener det er et svært viktig tema.

– Vi er klare over at de bildene hvor vi har presentert det verst tenkelige utfallet kan skape reaksjoner. Noe av det kan virke dramatisk, men vi ønsker å sette fokus på dette nå, slik at det kan bidra inn i en debatt som kan føre til andre løsninger, sier hun.

Ulemper til fordeler

Petersen understreker at de foreløpig ikke har fått negativ respons på utstillingen, og at hun synes at det er et svært givende arbeid. Målet til Daniel Johansen og Silje Taftø Petersen er å se om det går an å snu den største samfunnsmessige ulempen med baseetablering, nemlig riving av om lag 200 boliger, til noe positivt for samfunnet.

Foto: Maria Hellem Johnson