– Fra stua så vi at det satt en havørn på plenkanten ved svaberget, og det tok vi bilde av. Deretter så guttungene at det var mange fugler i fjæra nedenfor garasjen. Vi sprang ut og tittet, så fant vi dette, sier pappa Glenn Andersen, og titter ned på kadaveret i fjæra.

– Lar dem spise

Det var lørdag morgen at familien fra Trondheim fant kadaveret ved fritidsboligen på Rønsholmen i Ørland. Andersen kunne fortelle at det i tillegg til mye fugleaktivitet var unormalt mange kattespor i snøen denne dagen.

– Vi lar dem bare få spise på den, så regner vi med at kadaveret forsvinner.

Familien hadde ikke vært i fritidsboligen siden nyttårshelga, og kan derfor ikke si noe om hvor lenge kadaveret har ligget der.

– Hai!

Da Fosna-Folket tok turen til Rønsholmen lørdag antok Glenn Andersen at det kunne være en hval, men så løftet han på kadaverets hode:

– Det er en hai, utbrøt han.

Kadaveret opptok også brødrene Daniel (10) og Henrik (7, snart 8) sin oppmerksomhet denne dagen.

– Den var vel dødd og så fløt den hit med strømmen, tror Daniel.

– Er det artig med en slik skapning i hagen?

– Nei, det stinker!, ler Daniel.

Lillebror Henrik syntes på sin side at det var gøy med et kadaver i fjæra ved fritidsboligen.

– Hvordan oppdaget du det?

– Jeg var på rommet og furtet. Så kom pappa, mamma og Daniel opp, så så vi ut av rommet og så masse fugler. Pappa trodde først at det var en elg, ler Henrik.

– Men så gikk vi ut og så at det var et havdyr.

– Ble det slutt på furtinga da?

– Ja, sier en lattermild 7-åring.

Håkjerring

Glenn Andersens antakelse om at det var en død hai som dukket opp i hagen viser seg å være korrekt.

– Dette er en hai. Det er 96 prosent sikkert at det er en håkjerring, selv om vi ikke helt kan utelukke brugde, sier Arve Lynghammar, forsker ved UiT, Norges arktiske universitet.

– Et sjøuhyre, er det ikke, humrer han.

Sjeldent funn

Å finne et kadaver av håkjerring i fjæra på denne måten tilhører sjeldenhetene.

– Det har vi ikke registrert i Norge siden september i 2009. Da ble det skylt opp ei håkjerring i fjæra ved Bakstein i Fevåg, som vi hadde merket året før. Den var nesten helt intakt. Det var bare øynene som var borte, som hadde blitt tatt av fugler. Men vi har en lang kystlinje, og kadavrene blir ikke liggende lenge, så det skjer nok oftere enn vi har dokumentert.

Fosna-Folket har etter praten med forskeren søkt i arkivet og funnet en sak om det som trolig er ei uregistrert håkjerring. Denne skal ifølge artikkelen ha blitt funnet på Langsæter i Rissa i november 2009. Lynghammar antar at dette er et annet individ enn det som ble funnet i Fevåg.

– Da viser det seg kanskje at to håkjerringer ble skylt opp i 2009, sier forskeren når vi viser ham bildet av haien, med forbehold om at haien ikke har blitt flyttet på, noe han betviler sterkt.

Trolig over 600 kilo

Ved bruk av tommestokk målte haien som ble funnet lørdag 3,40 meter. Da lå den ikke helt rett samt at halen manglet. Forskeren tror haiens opprinnelige lengde var rundt fire meter.

I en sak fra VG fra 2008 omtales ei håkjerring som ble fisket i Trondheimsfjorden. Haien var 3,9 meter lang og veide 611 kilo. Derfor er det grunn til å tro at denne haien veide rundt 600 kilo da den levde. Ifølge Store norske leksikon kan håkjerringa bli over 7 meter lang og veie over ett tonn, og at den er vanligst å finne på 200 – 600 meters dyp.

100 år?

Hvor gammel håkjerringa som ble funnet på Ørlandet er, er vanskelig å si.

– Det er vanskelig å si noe bestemt om alder, for den har ikke øresteiner slik som laksen. Men at det er snakk om at denne er 100 år, det kan vi ikke utelukke. Håkjerringer kan bli veldig gamle. Akkurat hvor gammel er vanskelig å vite, sier Lynghammar.

Han opplyser om at det så langt er merket 22 håkjerringer i trondheimsleia. Forskeren forteller at det er inngått et samarbeid med sportsfiskere på Frøya om å merke individer.

Kannibaler

Hvorfor haien som ble funnet i helga døde, er ikke lett å fastslå.

– De kan dø av så mangt. Nå hadde ikke denne blitt så veldig stor, så jeg tror ikke at den har dødd av alderdom. Den kan ha blitt skadet av et fiskeredskap. Haien kan også ha blitt skadet av en annen håkjerring, for de er kannibaler. Fisker man med line, så kan det eksempelvis henge igjen kun et hode etter at andre håkjerringer har tygd av resten. Det er heller ikke uvanlig at fiskere bare skjærer av halen og dumper den ut, men jeg skal ikke si at det har skjedd her.

– Er håkjerring farlig for mennesker?

– Nei, nei. De lever såpass dypt at det skal noe til å bli tatt av en sånn, mener forskeren.

Se også: Filmet haier utenfor Ørlandet

Her innser gutta at det er en hai, og ikke en hval. Foto: Magnus Okstad
Glenn Andersen viser fram hodet til haien. Foto: Magnus Okstad
Hvor lenge kadaveret har ligget ved fritidsboligen er usikkert. Foto: Magnus Okstad
Ifølge forsker Arve Lynghammar var haien rundt fire meter lang da den levde. Foto: Magnus Okstad
Det var på Rønsholmen at kadaveret hadde blitt skylt i land. Foto: Magnus Okstad
Denne håkjerringa ble funnet på Langsæter i Rissa i november 2009. Foto: Privat
Håkjerring finnes langs hele norskekysten. Foto: NTB scanpix