De 72 dagene siktede satt i varetekt, blir trukket fra fengselsstraffen. Mannen må også tåle inndragning av en telefon, ipad og flere pc-er.

- Han kommer ikke til å anke dommen, sier siktedes forsvarer til Fosna-Folket.

Lavere enn aktors påstand

Aktor Jørgen Aunet la ned påstand om 2 år og 3 måneders fengsel.

- Vi mente at det var flere andre momenter enn bare antallet bilder som talte for strengere straff. Jeg må lese dommen får jeg kan uttale meg mer. Statsadvokaten vil avgjøre om påtalemyndigheten anker saken, sier politiadvokat Aunet.

Siktede fikk dommen forkynt på sitt lokale lensmannskontor et sted på Fosen i 12.00-tiden mandag.

Siktelsen

Saken ble behandlet som en tilståelsesdom i Fosen tingrett torsdag forrige uke. Fosningen var siktet etter straffelovens paragraf 204a for å i tidsrommet 2005 til 9. april 2015 å ha lastet ned og gjort seg kjent med 402 287 bilder og 3606 videoer som viste fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserte barn.

«Materialet viste barn som poserte nakne, barn som utførte seksuelle handlinger med voksne og voksne som utførte seksuelle handlinger med blant annet penetrering av barn ned i spedbarnsalder. Flere av bildene ble gjort tilgjengelig for andre og brukt i forbindelse med chatting der det ble beskrevet hvilke overgrep han ønsket å gjøre med de avbildede barna», står det i siktelsen.

Siktede avga i retten en uforbeholden tilståelse, noe som kreves for at en sak kan behandles som en tilståelsesdom.

Samarbeidet

Siktede ble pågrepet i sitt hjem på Fosen 9. april i fjor. Han satt deretter varetektsfengslet i åtte uker. Siktede la kortene på bordet umiddelbart etter pågripelsen, og politiet har omtalt ham som samarbeidsvillig.

På nettet var fosningen aktiv på flere forum og chatter. Der hadde mannen kontakt med folk fra hele verden, der iblant også nordmenn. Bilder ble delt og chattdeltakerne skrev hva de kunne tenke seg å gjøre med barna. I en chattemelding som ble lest opp av politietterforsker Marit Sem i retten, skriver mannen i 40-årene at han kunne tenke seg å ha samleie med en ettåring.

546 timer overgrepsvideo

I retten omtalte fosningen miljøet han var en del av som en «nettboble».

- Dette er ikke preferanser jeg har i det virkelige liv. Det ble en egen liten verden. Det er vanskelig å beskrive det, sa fosningen.

Politiet siktet mannen for å ha oppbevart totalt 402 287 ulovlige bilder og 3606 ulovlige videoer med en total spilletid på 546 timer.

- Innholdet i videoene er stort sett det samme som på bildene. Det er videoer av alt fra spedbarn til voksne. Spedbarn blir penetrert, voksne har samleie med barn og spedbarn blir holdt fast mens voksne forgriper seg. Det er mye grovt innhold, sa etterforsker Sem i retten.

Fosningen forklarte i retten at han til å begynne med ikke så på bilder som var så grove, men at grensene ble flyttet etter hvert.

- Marked for produksjon

Politiadvokat Jørget Aunet var aktor i saken. Han la ned påstand om 2 år og 3 måneders fengsel.

- Så lenge noen vil se på disse bildene og filmene, vil det være et marked for produksjon av denne typen materiale som innebærer seksuelle overgrep mot barn, sa han i sin prosedyre.

Strafferammen i saken er 3 år. Forsvarer Tone Nilsen Skålevik sammenlignet saken med en nylig avsagt dom på Vestlandet. Der ble en mann dømt til 1 år og 8 måneders fengsel for å ha oppbevart et større antall bilder og videoer. Advokat Skålevik mente derfor at fosningen burde dømmes til et sted mellom 1 år- og 1 år og 3 måneders fengsel.

1,6 millioner bilder

Retten ved dommer Marit Holand poengterer innledningsvis i sin vurdering at det i hele saken handlet om i overkant av 1,6 millioner bilder, hvorav 402 287 var kategorisert som unike, ulovlige bilder.

«Nedlasting og deling av bilder og filmer som viser overgrep mot barn, bidrar til etterspørsel av slike bilder, og vil i ytterste konsekvens bidra til nye grove overgrep mot barn. Ved å distribuere bilder og filmer som viser fremstilling av seksuelle overgrep mot barn og som seksualiserer barn over internett, har siktede i tillegg bidratt til å skape en langvarig krenkelse overfor de berørte barna, i det materialet må regnes som tilgjengeliggjort for evig tid. Barna risikerer å bli gjenkjent i årevis, og risikoen for at andre kommer over bildene vil være en betydelig tilleggsbelastning for de berørte senere i livet», står det i dommen.

Tilståelsesrabatt

Retten la i formildende retning vekt på at siktede tilsto umiddelbart og at han har samarbeidet med politiet når det gjelder hans egen sak. I tillegg har siktede bidratt med opplysninger om identiteten til andre involverte.

«Han har også på eget initiativ tatt kontakt med politiet for gjennomgang av sin jobb-pc. Siktede har i retten gitt uttrykk for at han er lettet over å ha blitt oppdaget og å ha kommet ut av boblen og nettverket som han har vært en del av de siste 10 årene», heter det i dommen.

Retten vektla annen overgrepsbildesak

Aktor Jørgen Aunet tok i sin prosedyre utgangspunkt i maksimumsstraffen på tre år. Med fradrag av tilståelsesrabatten, la Aunet ned påstand om 2 år og 3 måneders fengsel. Retten ved dommer Holand var uenig i utgangspunktet. Retten mente det var riktig å ta utgangspunkt i en nylig avsagt dom i en sammenlignbar sak på Vestlandet. I den aktuelle saken hadde tiltalte lastet ned flere bilder og videoer enn siktede i Fosen-saken. I saken på Vestlandet tok Gulating lagmannsrett utgangspunkt i 2 års fengsel. Med fradrag av tilståelsesrabatten, ble vestlendingen dømt til 1 år og 8 måneders fengsel. Fosen tingrett mente det var riktig å ta utgangspunkt i saken på Vestlandet, og landet derfor på 1 år og 6 måneders fengsel for fosningen i 40-årene.

Les mer:

Chattet om lysten til å ha samleie med barn