12 saueeiere i Rissa har fått erstatning for sau drept av fredet rovvilt i 2015. I Rødsjø-området er 23 lam påvist drept av kongeørn i 2015, skriver Fylkesmannen i erstatningsbrevet til saueeierne i området.

I alt har de 12 saueeierne fått erstatning for 13 sauer og 282 lam som er drept av fredet rovvilt. Samlet erstatningssum er 594 568 kroner.

Vesentlig tapsårsak

- Tapet er fremdeles betydelig. Men det som er bra i forhold til erstatningen er at det aksepteres at kongeørn er en betydelig skadegjører. Vi er fornøyde med at myndighetene tar i bruk resultatet fra ørn/lammetap-prosjektet i Rødsjø-området som viser at kongeørn tar sau, sier Tore Solli i Rissa Utvikling.

Saueeierne i Rødsjø-området har i flere år hevdet at kongeørna har forsynt seg grovt av lammene de har sluppet på beite. Prosjektet Solli viser til og, som ble avsluttet i 2015, har dokumentert at kongeørn er en betydelig skadegjører. Det er gjennom studien avdekket at kongeørn er en vesentlig tapsårsak for lam i området, skriver fylkemannen i brevet til saueeierne.

Paragraf 7

- På sikt må det gjøres noe med tapene. Næringsutøverne kan ikke leve med slike tap over tid. Nå jobber vi med å få til en eller annen form for videreføring av prosjektet. Det mest aktuelle kan være forskning på kongeørna og dens adferd, sier Solli.

Eivind Myklebust er en av saueeierne i Rødsjø-området som i flere år har opplevd store lammetap. Han har vært et pådriver for å få gjort noe med de store tapene.

- Jeg er glad for at Fylkesmannen bruker paragraf 7 som omhandler rovvilttap sannsynliggjort ved oppfyllelse av faste kriterier når han gir erstatning. Det er enestående. Dermed innrømmer han at rovdyr har tatt sau her, sier Myklebust.

Må redusere stammen

Skal det bli slutt på de store lammetapene mener han bestanden av kongeørn i området må ned.

- Det er bare en ting som hjelper, og det er å redusere hele stammen. Vi fikk skadefellingstillatelse på en ørn i fjor, men greide ikke å ta den ut. Det er vanskelig ta ut én ørn som gjøre skade. Jeg mener det er mange ørner som er lært opp til å ta lam, og jeg tror ikke det hadde hjulpet så mye om vi bare hadde tatt én, sier Myklebust.