NB! Nå er det avgjort. Flertallet stemte for sammenslåing: Rissa og Leksvik blir slått sammen til én kommune. Les mer her.

I hvert fall dersom man ser borti ifra sammenslåingen mellom Mosvik og Inderøy i 2012.

For i 1964 skjedde det store endringer i kommunegrensene på Fosen.

For 51 år siden

Gamle Stjørna kommune opphørte å eksistere. Nordre del av Stjørna ble sammen med Bjugn, Jøssund og Nes til nye Bjugn kommune. Søndre del av Stjørna ble sammen med gamle Stadsbygd kommune innlemmet i nye Rissa kommune. På Nord-Fosen ble gamle Stoksund kommune slått sammen med Åfjord.

Første løp

Det er over 50 år siden forrige store strukturendring i Kommune-Norge. Nå forsøker dagens regjering seg på en ny reform. I det som kalles «løp 1» er det kun fem sammenslåinger som ser ut til å bli med.

Leksvik og Rissa er blant disse fem. «Løp 1» innebærer at kommunene må fatte vedtak og sende søknad om sammenslåing innen nyttår i år. Kommunene som er med i «løp 1» vil bli sammenslått fra 1. januar 2018.

Skjebnedag

Leksvik kommune har hatt de samme grensene siden formannskapslovene i 1837, mens Rissa fikk sine nåværende grenser ved forrige storreform i 1964. Rissa-politikerne har allerede fattet vedtak om å slå seg sammen med Leksvik. I dag skal Leksvik kommunestyre behandle saken. Møtet starter klokken 10.00 i kommunestyresalen i Leksvik.

Rådmann Kai Terje Dretviks innstilling er som følger:

1. Kommunene Leksvik og Rissa slås sammen til en kommune.

2. Vedtatt intensjonsavtale legges til grunn for det videre arbeidet med etablering av den nye kommunen.

3. Det vedtas å sende søknad om sammenslåing av Leksvik kommune og Rissa kommune før 31.12.15. Det legges til grunn for søknaden at en avklaring om fylkessammenslåing av Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag foreligger før søknaden behandles i Kongelig resolusjon. Hvis vedtak om fylkessammenslåing i Fylkestingene ikke blir vedtatt innen 01.05.2016 skal ikke søknaden behandles i Kongelig resolusjon før kommunestyrene i Leksvik og Rissa har gjort likelydende vedtak om fylkestilhørighet.

4. Lokalisering av sentrale funksjoner og lederstillinger i ny kommune vedtas som framlagt.

5. Revisor for virksomheten i fellesnemnda blir...............

6. Søknad om sammenslåing vedtas som framlagt, og sendes så snart som råd.

Slik stemmer de trolig

Det er 25 representanter i Leksvik kommunestyre. Onsdag forrige uke kontaktet Fosna-Folket samtlige faste representanter. 13 representanter, altså et flertall, svarte at de vil stemme for sammenslåing i dagens møte. Innad i partiene gjorde vi disse funnene:

Arbeiderpartiet:

6 representanter sa de vil stemme nei til sammenslåing

1 representant vil stemme ja til sammenslåing

2 ville ikke svare på Fosna-Folkets spørsmål

1 representant besvarte ikke Fosna-Folkets henvendelse

Høyre:

5 representanter sa de vil stemme ja til sammenslåing

Senterpartiet:

3 representanter vil stemme ja til sammenslåing

1 representant vil stemme nei til sammenslåing

1 representant besvarte ikke Fosna-Folkets henvendelse, men etter det Fosna-Folket forstår stemmer vedkommende ja til sammenslåing mandag.

Fremskrittspartiet:

2 representanter vil stemme ja til sammenslåing

Venstre:

1 representant vil stemme nei til sammenslåing

Kristelig Folkeparti:

1 representant vil stemme ja til sammenslåing

Sosialistisk Venstreparti:

1 representant vil stemme ja til sammenslåing

Nei-sidens håp

Fosna-Folkets undersøkelse viser at det trolig er flertall for sammenslåing når Leksvik kommunestyre behandler saken klokken 10.00 i dag. Men ting kan allikevel endre seg. Faste representanter kan av ulike grunner bli forhindret fra å møte. Da må vararepresentanter steppe inn, og vedkommende kan ha en annen mening om sammenslåingen enn den faste representanten de erstatter. Det er grunn til å tro at nei-sidens eneste håp i dagens kommunestyremøte, er at hele Arbeiderparti-gruppa med ti representanter stemmer nei, at Venstres Line Rosvold Abel og Sps Aud Dagmar Ramdal stemmer nei og at KrFs Jon Normann Tviberg også endrer mening. Da blir det 13 nei-stemmer og flertall. Dette resultatet betinger imidlertid at flere har skiftet mening i saken siden onsdag forrige uke.

Rein kommune?

Sier Leksvik kommunestyre ja til sammenslåing i møtet som starter klokken 10.00, blir dagens andre viktige happening møtet på LIV-bygget i Vanvikan klokken 14.30. Da skal nemlig Rissa og Leksvik kommunestyre i fellesskap vedta navn på den nye kommunen. De har fire forslag å velge mellom: Fosen, Søndre Fosen, Indre Fosen og Rein. Etter å ha snakket med nesten alle kommunestyrerepresentantene i Leksvik, er det tydelig at Fosen og Rein er de mest populære forslagene. Det vil overraske om ikke Rein har stor oppslutning blant kommunestyrerepresentantene fra Rissa.

Trolig sammen fra 2018

Det er etter hva Fosna-Folket forstår kun én realistisk mulighet for at sammenslåingen går i vasken: Flere representanter i Leksvik kommunestyre har skiftet mening i saken i helga, slik at et knepent flertall stemmer nei til sammenslåing. Blir det ja-flertall, sender Rissa og Leksvik kommunestyre søknad om sammenslåing før nyttår. Da vil kommunene etter alt å dømme være sammenslått fra 1. januar 2018.

Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (t.v.) og varaordfører Bjørnar Buhaug stemmer begge for sammenslåing med Rissa i dag. Foto: Alexander Killingberg
Aps Knut Ola Vang gikk før høstens valg ut og sa at han ville stemme nei til sammenslåing med Rissa i folkeastemningen. Avstemningen endte i dødt løp med like mange nei- som ja-stemmer.
Rissa-ordfører Ove Vollan (t.v.) har vært en ivrig talsperson for kommunesammenslåingen det siste året. Foto: Berit Buran Juul