Torkil Berg (Ap) er blant representantene som vil stemme nei. Det synet støtter flertallet av Aps ti kommunestyrerepresentanter.

- Usikker

Da Fosna-Folket onsdag kontaktet alle de 25 kommunestyrerepresentantene i Leksvik, svarte 13 av dem at de vil stemme for sammenslåing. Dermed er det flertall for Rissa-ekteskap. Noen må ombestemme seg dersom sammenslåingen skal ryke. Det utelukker ikke Aps Torkil Berg at skjer.

- Jeg tror det blir veldig jevnt på mandag. Jeg er veldig usikker på utfallet, men jeg har litt tro på synet mitt og at det blir et knepent flertall mot å sende sammenslåingssøknad, sier han.

Berg påpeker at selv om flertallet onsdag sa de ville stemme for, så kan flere elementer påvirke utfallet.

- Det kan komme inn vararepresentanter som har et annet syn. Jeg vil imidlertid tro at partiene har kontroll på dette i en såpass viktig sak.

- Sier ingenting

Det er flere årsaker til at Aps Berg vil stemme nei mandag. Oppsummert handler det mest om for liten kunnskap om hvordan den nye kommunen blir og hvilke økonomiske rammer den har å forholde seg til.

- Vi har en intensjonsavtale i bunn. Arbeidsforholdet på toppnivå med ordfører og rådmann i Rissa er avklart. I tillegg er en del sentrale funksjoner fordelt, sier Berg og tenker på at for eksempel helse- og omsorgsfunksjonen med kommunalsjef legges til kommunehuset i Leksvik.

- Dette sier lite eller ingenting om den nye kommunen, men det sier noe om hvordan den blir administrert.

Nytt inntektssystem

Regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene sendes i disse dager ut på høring. Signalene fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er at man blant annet ønsker en annen modell på småkommunetilskuddet.

– Dagens inntektssystem belønner kommuner som velger å være små. Det fører til at kommuner som slår seg sammen over tid taper inntekter. Vi vil gjøre systemet mer nøytralt og fjerne hindringer for kommunesammenslåing, sier Sanner til NTB.

- For små

Aps Berg tror Leksvik og Rissa som en sammenslått kommune uansett kommer dårlig ut i regjeringens nye inntektssystem.

- Jeg tror Leksvik og Rissa blir for små uansett. Da er det bedre at vi venter med å slå oss sammen til vi vet hvordan et nytt inntektssystem slår ut, sier han.

Vil vente

Ap-politikeren skjønner ikke hvorfor det er «sånn bråhast» å slå sammen Leksvik og Rissa nå.

- Vi vet ikke om Sør- og Nord-Trøndelag blir ett fylke. Det blir trolig avklart i slutten av april neste år. I søknaden tar vi forbehold rundt fylkestilhørighet. Jeg mener vi like gjerne kan vente til disse tingene er avklart. Jeg lurer fortsatt på hva vi vinner på dette? Vi vet hva vi har. Jeg skal ikke være redd for å satse på noe nytt, men om jeg skal satse, vil jeg ha troen på at det jeg satser på blir til det bedre, påpeker Berg.

Han avviser at han er kategorisk imot en sammenslåing av Leksvik og Rissa, men påpeker igjen at han mener det er klokt å vente. Berg mener ikke det er avgjørende at Leksvik og Rissa blir med på regjeringens «løp 1» i kommunereformen, noe som betinger at søknad om sammenslåing sendes før nyttår i år.

- Det er mandag det avgjøres om Leksvik og Rissa blir sammenslått. Vil du og de andre som skal stemme nei, forsøke å påvirke andre representanter slik at dere får flertallet over på deres side?

- Vi er ingen organisert gruppe i kommunestyret som stemmer nei. Jeg kommer til å argumentere for mitt syn, sier Berg.