Sjøl om garasjen, verksted med verktøy og mye annet utstyr er borte, er Kalvå lettet over at det kun ble materielle skader. Bygget er forsikret, og sjøl om ikke alt løsøre er med, er ikke alle verdier tapt.

– Vi har helsa, vi får feire jula heime hos oss sjøl og brannen spredde seg ikke til noen andre. Det er fremdeles det viktigste, sier ørlendingen.

Jostein Kalvå var blant dem som måtte evakuere i forbindelse med brannen, og torsdag morgen opplyste brannsjef Johan Uthus at det var trygt å flytte tilbake.

Innsatsen

Førtiåtteåringen sier det ikke er synd i ham på grunn av brannen. De har blitt godt tatt vare på av sine nærmeste, og har det etter måten bra. Materielle verdier er materielle verdier og folk og helse er noe annet. Derimot håper han at brannen og det som skjedde i etterkant ikke har skapt bryderi for naboene og for omgivelsene ellers.

– Jeg må bare beklage overfor de som har blitt berørt av dette. Det var nok mange som fikk seg en støkk, sier Kalvå.

Livsverket

Kalvå er en hendt kar som alltid har interessert seg for tekniske innretninger. I garasjen hadde han forskjellig slags verktøy samt redskaper og maskinelt utstyr til å hjelpe seg med til ulike oppgaver. Blant annet hadde han en «hoppetuss», en innretning som brukes til å komprimere grus. Denne fikk han av kona i fødselsdagsgave. Utstyret har satt ham i stand til å gi kjentfolk en handsrekning om de var i knip, men det blir det verre med nå.

– Nå har jeg ikke så mye som en skiftenøkkel lenger. Alt dette og mer til lå i bygget som brant ned. For å oppsummere alt i ei setning, så har vi vært heldige, forklarer han.

Som et bilde på hvor langt brannen hadde fått tak, forteller Kalvå at billyktene på bilene i gårdsplassen hadde begynt å smelte.

– Takket være at brannvesenet kom så raskt og innsatsen deres, gikk dette bedre enn det kunne ha gått. Vi vil rette en stor takk til brannvesenet og mannskapet der, sier Kalvå.

Les også: – Vi berget folket. Ungene har det bra. Det er det som er viktig

Jostein Kalvå mistet garasjen, verkstedet sitt, mye utstyr og flere kjøretøy i brannen. Foto: Skjalg Ledang