– Det var en bussjåfør som så elgen ligge på en åker ved nedkjørsla til Haldorhamn (Bjugn, journ. anm.) om morgenen den 19. november, opplyser Edmar Bakøy, viltansvarlig i Bjugn og Ørland kommuner.

Ole A. Moen og Jarle Brandvik fra Bjugn / Ørland ettersøksring rykket ut til stedet.

– Vi gikk helt bort til elgen. Den lå helt flat, og prøvde ikke å reise seg. Den ristet litt på hodet og spente med føttene. Den var avmagret, men ikke voldsomt tynn. Spor i åkeren tyder på at den ikke har ligget der lenge, forklarer Ole A. Moen, som hadde vilttelefonvakt for Ørland / Bjugn ettersøksring den dagen.

Elgen ville uansett ha dødd, så det ble besluttet å avlive elgkua. Det ble også bestemt at elgkua skulle inn til obduksjon hos Veterinærinstituttet i Trondheim. Det ble fattet mistanke om at elgen var alvorlig syk.

De to jegerne fra ettersøksringen kjørte den dit.

Ondartet katarrfeber

Tidlig i desember konkluderte Veterinærinstituttet med at elgens diagnose var ondartet katarrfeber, forårsaket av Ovint herpesvirus-2.

– Sykdommen skyldes et herpesvirus som sau og geit er bærere av. Infeksjonen gir høy feber og betennelse i ulike vev i kroppen, og ender som oftest med døden. Ondartet katarrfeber-virus smitter ikke til mennesker. Ondartet katarrfeber er en alvorlig virussykdom som rammer elg, rådyr, hjort, rein, storfe og gris her i landet, opplyses det på Veterinærinstituttet sin nettside.

Dyr med denne sykdommen kan dø etter én dag, men det kan også ta flere uker før døden inntreffer.

Vilthelseveterinær Turid Vikøren sier til Fosna-Folket at sykdommen påvises «av og til», men at den er forholdsvis sjelden.

– Ikke fått inn tilfeller fra Fosen

Patolog og veterinær ved Veterinærinstituttet i Trondheim, Magne Haugum, var med på å ta imot elgen da de lokale jegerne ankom Trondheim. Haugum forteller at han fattet mistanke om sykdommen med én gang han så elgens forfatning.

– Den var grålig på det ene øyet, sier Haugum, og forteller at det er blant symptomene på virussykdommen.

Magne Haugum sier at dette er første gang han har fått inn en elg fra Fosen med dette viruset.

– Nei, det har vi ikke sett. Ikke som jeg kan huske, forteller veterinæren, som har jobbet der i 20 år.

Kan være mer utbredt

Han forteller at det tidligere har kommet inn elger med denne sykdommen fra andre steder i Trøndelag, men at dette ikke skjer årlig.

– Det kan være mer utbredt enn hva vi vet, sier han.

Det begrunner veterinæren med at man er avhengig av å obdusere dyrene for å finne eventuell sykdom hos dyret.

– Hva bør folk se etter?

– Finner du en elg som har problemer med balansen, som ikke klarer å reise seg selv eller som er tydelig syk, så kan det være interessant å se (obdusere, journ. anm.) på dyrene hvilke lidelser det er snakk om.

Ingen strakstiltak

Viltansvarlig i Bjugn og Ørland sier at det foreløpig ikke blir gjort noen konkrete tiltak.

– Jeg tror ikke at vi kommer til å gjøre noe ut fra kun ett tilfelle. Dersom vi finner flere så får vi høre med ekspertise om hva som kan gjøres, sier Bakøy.

– Dette smitter fra sau. Sauen blir ikke syk, men bærer på smitten, forklarer han.

– Hva bør folk gjøre dersom man finner et dyr som kan ha denne sykdommen?

– Ta kontakt med veterinær eller Mattilsynet. Vilttelefonen kan også være aktuelt å ringe om det er snakk om vilt.

Bjugn / Ørland ettersøksring sitt telefonnummer er 41 45 47 47. Nummeret ringes primært ved påkjørsel av vilt i kommunene. NB! Ved påkjørsel må du merke stedet ordentlig med eksempelvis en plastpose. Gi også beskjed om hvor og hvilket dyr som er påkjørt, og eventuelt hvilken retning dyret dro etter påkjørselen.

Jarle Brandvik fra Ørland / Bjugn ettersøksring og veterinær Magnar Haugum (til høyre). Bak dem henger elgen som hadde den alvorlige sykdommen. Foto: Ole A. Moen, Bjugn / Ørland ettersøksring