I årevis har ørlendingen brukt ledige stunder på å bygge opp garasjen sin ved gårdstunet på Fjæravegen på Brekstad. Her hadde han fire personbiler, to lastebiler og en hjullaster. Enn så lenge veit ikke Kalvå hvordan det har gått med gravemaskina.

– Den kan ha berget, men det er store verdier som har gått tapt, sier Kalvå.

Underforsikret

Brannofferet er allerede ganske sikker på at han er underforsikret.

– Du veit, det skal ikke brenne, sier en alvorstynget Kalvå når vi får tak i ham på telefonen.

Imidlertid er han klar på hva det er som har den høgeste prioriteten.

– Vi berget folket. Ungene har det bra. Det er det som er viktig. Det er det aller viktigste, sier han bestemt.

Huset berget

Sjøl om flammene i skrivende stund er kommet under kontroll, har ikke familien fått flytte tilbake i våningshuset ennå. På grunn av en gunstig vindretning berget huset fra å bli fortært av flammene.

Ungene har det, etter det Kalvå kjenner til, bare bra. De befinner seg hos svigerinna på Utstrand. De skal ikke ha blitt unødig uroet da de ble brakt i sikkerhet.

– Evakueringa gikk rolig for seg, sier Kalvå.

Så film

Den brannrammede forteller han satt og så film på TV da han oppdaget at det var noe i gjære ute i garasjen. Det var som et slags smell, og han gikk ut for å se hva det kunne være.

– Jeg trudde det kunne være noen som var ute og for, men så oppdaget jeg at det var røykutvikling. Jeg gikk inn og vekte folk sånn at vi fikk komme oss unna vegen, forteller han.

– Det må bli ei rar jul for deg og familien etter dette?

– Ja, men vi har huset og vi har berga. Men sjølsagt blir det ikke lenger å gå ut i garasjen å gjøre noe. Det blir ikke enkelt å bygge opp når det er underforsikret. Det er mange døgns arbeid som er lagt igjen der. De husker en på. Jeg har gjort alt sjøl, men jeg trur ikke jeg har helse til å gjøre det opp igjen, bemerker en alvorstynget Kalvå.

Ørlendingen forteller at han har folk som stiller opp, og familien klarer seg bra. Likevel kommer han til å savne garasjen sin og den aktiviteten han hadde der.

– Jeg trudde ikke at jeg skulle få oppleve dette. Jeg har vært påpasselig med alt…, sier førtiåtteåringen.

Les også: Frykter fem gassflasker kan eksplodere - sperrer av området til onsdag