Klokken 00.20 natt til tirsdag fikk nødetatene melding om brann i en bygning på Brekstad.

- Åtte evakuert fra gården

En relativt stor verkstedbygning og en garasje brant ned til grunnen. I tillegg ble fire lastebiler totalskadd. Bolighuset på gården berget med ett nødskrik. Brannen skal ha utviklet seg raskt og bygningene ble overtent på få minutter.

- Åtte personer ble evakuert fra gården. Det skal ha vært hektisk for dem i starten, uten at jeg vet hvor dramatisk det var, fortalte politiets innsatsleder på stedet Geir Hilmarsen til Fosna-Folket natt til tirsdag.

Det var en stund fare for spredning til bolighus på den andre siden av fylkesvei 710. Vindretningen var slik at flammene sto over hustakene. Etter hvert fikk brannvesenet kontroll og klokken 04.00 ble brannen erklært slukket. Brannmannskapet fra Brekstad, Botngård og Ørland hovedflystasjon bidro i slukkingsarbeidet.

Eksplosjonsfare

I tillegg til de 8 på gården, ble ytterligere 7 personer evakuert natt til tirsdag. De evakuerte ble fraktet til Ørland kysthotell. Kommunens kriseteam ble også varslet og var klare til å ta hånd om de berørte.

- Vi har opprettet en sikkerhetssone på 300 meter i radius rundt brannen. Alle innenfor sonen er evakuert. Årsaken til at vi har opprettet sikkerhetssonen, er eksplosjonsfaren. Det har allerede vært eksplosjoner og vi tror det er flere acetylenflasker i bygningen. Nå er det viktig å få kontroll på disse, opplyste innsatsleder Hilmarsen til Fosna-Folket like etter klokken 03.00.

Innsatslederen ba da publikum innstendig om å respektere sikkerhetssonen. Fosna-Folket var i 01.00-tiden vitne til flere kraftige eksplosjoner. Flammene så ut til å stikke flere hundre meter opp i lufta.

Fortsatt fare

Tirsdag morgen drev brannvesenet etterslokking på stedet. Sikkerhetssonen på 300 meter ble opprettholdt.

- Det er rapportert om totalt ni gassflasker i branntomta. Flere av dem inneholder acetylen. Det er de flaskene vi er redde for. Acetylen er meget eksplosjonsfarlig. Det må gå 48 timer før vi kan erklære flaskene for ufarlige, sier brannsjef i Fosen brann- og redningstjeneste IKS Johan Uthus.

Fire flasker eksploderte

Han forteller at fire gassflasker eksploderte i natt.

- Det betyr at det er fire, fem igjen på branntomta. Vi opprettholder derfor en sikkerhetssone på 300 meter, sier brannsjefen.

Han legger til at brannvesenet og politiet vil foreta en vurdering av situasjonen klokken 12.30 tirsdag.

Det vil trolig ta lang tid før politiets kriminalteknikere kan starte arbeidet på brannstedet. Brannårsaken er foreløpig ukjent.

- Brannstedet må avkjøles. Dette kan fort ta et døgn, sier politiets innsatsleder Hilmarsen.