– Vi har nå, på grunn av nedgang ankomster, stoppet etablering av akuttplasser – dette gjelder alle regioner. De akuttmottakene som er etablert etter at denne beskjeden kom, gjelder avtaler som allerede var inngått, sier Vibeke Schjem i UDIs presseavdeling til Lister 24.

Ørland-mottak på vent

Nedgangen i asylankomstene medfører at også mottakene i Ørland blir satt på vent. UDI og FlexBase eiendom har en intensjonsavtale om opprettelse av 160 akuttplasser på tre forskjellige mottak: To på Kråkvåg og ett på Garten.

«Akkurat nå har vi nok akutt innkvarteringsplasser i Midt-Norge. Men hva som skjer fremover vites ikke. Så vi tar en pause i etableringen av de. Men vi har fortsatt stort behov for ordinære mottaksplasser», skriver regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge til Fosna-Folket.

«Så med det første blir det ikke noe akuttmottak i Ørland?»

«Ikke med det aller første nei», svarer Vordahl.

Ingen asylsøkere mandag

Mandag kom ingen asylsøkere til Norge via Storskog ved Kirkenes, opplyser Østfinnmark politidistrikt.

Søndag kom det 45 asylsøkere til Norge over Storskog, og totalt kom det 314 asylsøkere via Russland forrige uke.

Politiet i Øst-Finnmark iverksatte mandag den nye instruksen fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som setter strenge krav til hvem som får lov til å komme over grensen til Norge. Norske grensekontrollører får nå vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området. Dermed kan asylsøkerne i praksis stanses allerede før de kommer inn i Norge.

Politimester Ellen Katrine Hætta vil ikke spekulere på om innføringen av instruksen har noe å si for svingningene i ankomsttallene.

– Jeg tror vi må se utfordringene i et langsiktig perspektiv. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, sa Hætta tidligere mandag.