Folketallet i Ørland hadde en større økning i løpet av årene 2008-2010 enn tilfellet har vært i de tre første årene etter at Stortinget vedtok å legge landet nye kampflybase til kommunen. I 2011 var det derimot en nedgang i innbyggertallet i kommunen.

Ved inngangen til 2012 var det 5119 ørlendinger. Tre år senere var tallet 5183, en økning på 1,25 prosent. Dette er en mindre vekst enn kommunen hadde i årene etter at forsvarsstudien som ble lansert høsten 2007 konkluderte med forslaget om å legge ned Ørland hovedflystasjon.

Fortsatt optimist

Tross den svake veksten de siste årene, så er ordfører Tom Myrvold (H) fortsatt optimist med tanke på kommunens ambisiøse mål om at innbyggertallet skal øke med 35 prosent i løpet av en 12-årsperiode fram til 2026.

HAR DU LEST DENNE? Nå bor 25377 på Fosen

- Befolkningsveksten vil komme, men er noe forsinket sett i forhold til Rambølls analyser og prognoser. Rambøll selv forklarer dette blant annet med at F16 ikke ble overført fra Bodø til Ørland som opprinnelig planlagt og at lokalsamfunnet må utvikles og tilrettelegges for vekst før befolkningsveksten kan forventes å ta av, mener ordfører Tom Myrvold.

Starter gjennomføringsfasen

- Vi har de siste 2 årene hatt stort fokus på å planlegge for utvikling og befolkningsvekst. Nå går vi inn i gjennomføringsfasen og ser konturene av hva som kommer. Vekst kan ikke vedtas, det må tilrettelegges for og følges nøye opp.

LES OGSÅ DENNE: Konsekvenser kartlagt for kampflybase i Ørland

Ordføreren har klare tanker om områder som han mener blir viktig å ha fokus på framover for å lykkes med målsettingen.

- Vi har lagt planer for et variert og attraktivt botilbud for en økende befolkning. Nå starter byggingen. Brekstad er under utvikling og flere utbyggingsprosjekter vil se dagens lys fremover. I tillegg bygges og tilrettelegges det for nye boliger andre steder i kommunen. Dialog med næringsaktører om utbygging av et attraktivt botilbud og med Forsvarsbygg om etablering av forsvarsboliger i sivilsamfunnet er noe jeg vil ha fokus på. Det er viktig at vi legger til rette for barnefamilier spesielt, da det er disse vi forventer at kommer flyttende til Ørland. Et stort fødselsoverskudd borger for positiv utvikling her.

Næringspolitikk

I tillegg mener Myrvold det er viktig å ha fokus på tilrettelegging for nye arbeidsplasser gjennom en aktiv næringspolitikk.

- Vi har areal klart for å ta imot nytt næringsliv. Nå må vi styrke aktiviteten for å tiltrekke oss nytt næringsliv, samtidig som vi styrker næringsaktørene vi allerede har i kommunen. Jeg ønsker også en forsvarskoordinator i Ørland for å gjøre dialogen mellom forsvaret og sivilsamfunnet bedre, og for å jobbe for forsvarsrelatert næringsutvikling i Ørland, sier Myrvold.

Knutepunkt for kommunikasjon

Han sier at Ørland også vil være en «fremoverlent» kommune på alle områder innenfor samferdsel. Myrvold trekker fram at Ørland har naturgitte forutsetninger som kommunikasjonsknutepunkt.

- Vi må tenke langsiktig, og utvikle Ørland ikke bare de kommende fire år, men sørge for at vi tar vare på våre landbruksareal, våre naturressurser og vårt klima. Dette vil sikre en bærekraftig utvikling av kommunen som vil stå seg forbi Forsvarets levetid i den form vi kjenner det nå.

Tjenestetilbud

- Jeg vil jobbe for at vi har gode tjenestetilbud for våre innbyggere. Da er det viktig med full barnehagedekning med flere opptak i året for nullåringer og grunnskoler med gode læringsmiljø og god oppvekst. Jeg ønsker moderne og gode tjenestetilbud for våre innbyggere som vil skape positivt omdømme i seg selv.

Myrvold avslutter med å si at man etter nyttår vil ta en gjennomgang av kommunens planstrategi for å se om det er behov eller grunnlag for å foreta endringer.

- All erfaring tilsier at mål må vedstås over tid. Av den grunn er trolig mer snakk om justering av prognoser enn større revideringer som sådan, avslutter ordfører Tom Myrvold i Ørland.

Ordfører Tom Myrvold mener Ørland nå starter fasen som skal sikre ønsket befolkningsvekst fram mot 2026. Foto: Magnus Okstad