Lysø saksøkte Bjugn kommune, og ville ha inntil 2,5 millioner kroner i erstatning på grunn av forskjellsbehandling.

I omtrent ti år kjempet ekteparet Lysø for å realisere et rorbuprosjekt på eiendommen Melumsberga i Oksvoll, men har hele tiden følt seg motarbeidet av Bjugn kommune.

Fosen tingrett har kommet frem til at Bjugn kommune skal frifinnes, og at Lysø dømmes til å betale 165 101 kroner i saksomkostninger.

Lysø har etter rettens skjønn ikke sannsynliggjort at utfallet av saken ville blitt annerledes hvis saken hadde blitt fremmet reguleringssak. «Det fremstår derimot som lite sannsynlig. Han har heller ikke sannsynliggjort at kommunens ansatte har handlet med uaktsomhet i denne sammenhengen», heter det blant annet i dommen.

- Som forventet

Tor Langvold, tidligere rådmann og Bjugn kommunes representant i saken, sier at han er lettet og glad på kommunens vegne for medhold i saken.

- Resultatet er som forventet, men man må gjennom en prosess før man får den endelige bekreftelsen, sier han, og påpeker at dommen ennå ikke er rettskraftig.

Steinar Lysø, sier derimot at han er overrasket over dommen.

-  Jeg hadde forventet å vinne frem, og er overrasket over at dommeren ikke har tatt til etterretning den galskapen som har foregått i kommunen.

Han sier at det er lite aktuelt å anke dommen.

- Vi har diskutert det, men ser ikke på det som en mulighet. Det skal mye til for å legge frem nye bevis i saken.

- Angrer du på at dere gikk til sak?

- Nei, vi har forsøkt å få frem ukulturen som har hersket i Bjugn kommune, så det har vært verdt hver eneste krone.

Lang saksbehandlingstid

Retten er enig med saksøkte i at saksbehandlingen har tatt for lang tid: «selv om noe av tidsbruken til en viss grad kan forklares med at arbeidet med rullering av arealdelen av kommuneplanen har påvirket saksbehandlingstiden.»

Retten finner det likevel ikke sannsynliggjort at tidsbruken har ført til at saken hadde fått et annet utfall dersom man hadde holdt seg innenfor et normalt tidsforbruk.

Konsekvent Fylkesmann

Retten skriver at det ble begått en feil av Bjugn kommune i saksbehandlingsprosessen når man besluttet å betrakte forespørselen som et innspill i en planprosess, i stedet for å forelegge reguleringsspørsmålet for det faste utvalget av plansaker slike det fremgår av plan- og bygningsloven.

«Når dette likevel ikke ble gjort, er spørsmålet om en korrekt behandling av henvendelsen ville ledet til et annet resultat. Etter rettens mening har ikke Lysø sannsynliggjort at planutvalget ville gitt grønt lys for utarbeidelse av privat reguleringsplan i dette området før arbeidet med rulleringen av arealplanen var sluttført og disponeringen av kommunens arealer kunne ses i en større sammenheng.», står det i dommen.

Videre peker retten på at: «Fylkesmannen ville dessuten hatt muligheten til å gripe inn hvis reguleringsforslaget gikk på tvers av overordnet planverk. Fylkesmannens holdning til strandvernet i dette området synes å ha vært entydig konsekvent så lenge saken pågikk.»

Følg Fosna-Folket på FacebookInstagram og Twitter.

Saklig grunngitt vedtak

Lysø har påberopt seg usaklig forskjellsbehandling. I dommen står det at: «Noen av de eksempler som er lagt frem tyder på at det er benyttet en vid dispensasjonsadgang i forhold til det regelverk som gjelder på området. Det er lett å forstå at berørte parter, som Lysø i dette tilfellet, trekker sammenligninger mellom saker.»

Retten viser likevel til at ikke enhver forskjellsbehandling vil føre til at et vedtak blir ugyldig.

Videre peker dommen på settefylkesmannens vedtak er saklig grunngitt, og at Lysø på ingen måte har sannsynliggjort at det foreligger en årsakssammenheng mellom kommunens behandling av saken og utfallet av saken hos settefylkesmannen.

Steinar Lysø har tapt saken mot Bjugn kommune på alle punkter. Foto: Berit Buran Juul