Det avstedkom ulike reaksjoner.

«Likes» og advarsel

Et stort antall «likes», men det har også kommet andre reaksjoner. Fem minutter etter mottakelsen fikk Momyr, som representerer Høyre i kommunestyret, se den første snapp-en med bilde av flyktningene – og en advarsel om at man må begynne å låse dørene.

– Alle «likes» gjør meg glad, derfor tror jeg dette skal gå bra. Samtidig er det noen som har tatt kontakt og sagt at klart mange gir «likes», for de som mener noen annet blir så raskt kalt rasister, sier Kristian J. Momyr.

Lov å ytre frykt og bekymring

– Osen har utad framstått som veldig åpen for mottak av flyktninger. Men dette er ikke det fullstendige bildet?

– Det er sikkert enkelte som kan kategoriseres som rasister i Osen også, men de tror jeg ikke er mange. Det er imidlertid en del som er naturlig usikker på at vi nå har fått nye innbyggere fra en helt annen kultur. Det er ikke ulovlig. Vi har ytringsfrihet i Norge, og det skal være lov å ytre også frykt og bekymring for det ukjente uten å bli stemplet som rasist, framholder Momyr.

Fem gode råd for å unngå rasist-stempelet

På bakgrunn av dette har Kristian J. Momyr formidlet følgende gode råd på sin Facebook-side, råd for å unngå å bli tatt for rasisme:

a) å være saklig

b) å unngå rasistiske ord og uttrykk

c) å unngå å klassifisere folk ut fra etnisitet, religion, hudfarge eller rase

d) å unngå å dele materiale fra media med mer eller mindre klart rasistiske eller høyreekstrem agenda (Frieord, Document, Libertiniusen)

f) å lese mer enn overskriften før du deler en artikkel.

Følg Fosna-Folket på FacebookInstagram og Twitter.

– Trenger vår hjelp – ikke diskriminering

Momyr skriver ellers på sin Facebook-side blant annet at:

«… Vi har sagt ja til å ta i mot folk som har gått gjennom asylprosedyren til UDI. Det vil si at det er folk som av den norske staten er blitt innvilget asyl, fordi de er forfulgt i sitt hjemland. Undersøkelsene som blir foretatt av UDI er ganske grundig (noen mener vel at de er alt for strenge), vi har ikke noen grunn til å tvile på at dette virkelig er folk som har vært nødt til å flykte fra sitt hjemland.

Disse menneskene trenger vår hjelp, de trenger ikke å bli utsatt for diskriminering - verken på grunn av hudfarge, religion, etnisitet eller kultur. Vi må gjøre vårt beste for å ta godt i mot dem, og sørge for at de lærer om vår norske kultur, vårt språk og våre skikker. Og hvis vi er heldige, vil vi kanskje lære en del om deres kultur og skikker under veis!

Jeg gleder meg over at vi har fått 5 nye osinger i dag, og gleder meg til å bli bedre kjent med dem - jeg vet at JEG i alle fall har noe å lære i møtet med en fremmed kultur, og det håper jeg flest mulig andre osinger også føler!»

Kristian J. Momyr vil ellers vise til Operasjon Askeladd på Facebook, som tar for seg mange av nett-trollene som opererer på nettet.