Det er Statskog som melder om dette i ei utsendt pressemelding,

Forskningsprosjekt

– Det har vært antatt at rev og mår er eggtyver, men det har vært uklart hvem av dem som er mest aktiv, sier stipendiat Torfinn Jahren ved Høgskolen i Hedmark i den utsendte meldinga.

Jahren og et lag av forskere har overvåket rundt 400 storfugl-, orrfugl- og lirypereir siden 2009. Dette som del av et forskningsprosjekt sammen med Høgskolen i Nord-Trøndelag. De sitter nå på et rikholdig arkiv med bevismaterialer.

Tror det samme gjelder for rype

Hittil har det vært mest oppmerksomhet om rødrev som største trussel. Nå er det bevist at mår er en like stor reirtyv for storfugl og orrfugl. Forskerne tror det samme gjelder for rype i områder hvor mår og rype overlapper i leveområde.

– Nesten alle reirene i undersøkelsen er overvåket med kameraer utstyr med bevegelsessensorer. Det er den første europeiske studien på disse artene der den metoden brukes,  forklarer Torfinn Jahren.

På de aller fleste bildene er det rev og mår som er på ferde, og jevnt fordelt mellom de to.

– Lettere å jakte på enn rev

Det jaktes mye mindre på mår enn rev i Norge. Siste jaktår ble det innrapportert 22 440 rødrev, mot bare 4420 mår, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det vil landets største grunneier Statskog gjerne endre på.

– Rypejegere har her en god anledning til å bidra til at flere kyllinger av rype og annen skogsfugl vokser opp. Akkurat som rev, tåler mår et mye større jakttrykk enn i dag. De er også lettere å jakte på enn rev, sier jaktkonsulent Kristian Eiken Olsen i Statskog i den utsendte pressemledinga.