Minst 42 prosent av boligbrannene i Sør-Trøndelag skyldes feil i el-anlegg eller feil bruk av elektriske utstyr. Det viser nye tall fra DSB for den siste tiårsperioden. De tre største brannårsakene i Sør-Trøndelag i perioden 2005-2014 er åpen ild med 29 prosent, feil i el-anlegg med 22 prosent, og feil bruk av elektrisk utstyr med 20 prosent. I 15 prosent av brannene er årsaken ukjent, går det fram i en pressemelding utsendt av Fosen brann- og redningstjeneste IKS (FBRT).

Risikoutsatte grupper

Desember er årets mest brannfarlige måned, og spesielt perioden mellom jul og nyttår. Derfor arrangeres brannvernkampanjen Aksjon boligbrann i desember. - Det er i stor grad personer som tilhører risikoutsatte grupper som omkommer i brann. Særlig gjelder dette eldre mennesker og alle er ikke i stand til å ivareta egen brannsikkerhet. Sjekk derfor om dine nærmeste har røykvarsler som fungerer og om de har behov for en komfyrvakt, sier FBRT-brannsjef Johan Uthus i en uttalelse.

Komfyren er den største enkeltårsaken til brann i Norge.

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes menneskelige feil og ikke tekniske feil ved produktet. Ved å installere komfyrvakt kan du hindre at komfyrbranner oppstår. Alle bør installere komfyrvakt, sier Uthus.

Gratis sjekk

Cirka 40 000 husstander over hele landet får 1.-3. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og elektrisitetstilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen, opplyses i nyhetsmeldingen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Uthus.

Lokalt er det Fosen brann- og redningstjeneste IKS og det lokale el-tilsyn (DLE) som står for gjennomføringen av kampanjen.

I år markeres aksjon boligbrann ved at det gjennomføres boligtilsyn rundt om i distriktet samtidig som at FBRT har stand på Libra shopping i Ørland 1. desember og på Parken kjøpesenter i Åfjord 4. desember.