Grunnet en stor økning i antall fødsler har Åfjord kommune siden høsten 2014 hatt en stor økning i antall søknader til barnehagene. Fødselstallet i 2015 er beregnet til 42, og for at alle søkerne i 2014 skulle få tilbud om plass og for å oppfylle kommunens forpliktelser til lovfestet rett til barnehageplass, ble kapasiteten på By barnehage utvidet fra 01.januar 2015.

Fortsatt barn på venteliste

Det ble opprettet en ekstra avdeling slik at det totale antallet plasser ble 12 småbarnsplasser og 12 plasser for barn i aldersgruppen tre til seks år. I løpet av vinteren og våren ble det satt i gang planlegging og utbygging av en fritidsbarnehage i friområdet mellom legesenteret og helsesenteret, som er organisert under NLM-barnehagene avdeling Heggli. Den startet opp i august og har en kapasitet på 12 plasser, i første rekke til barn i aldersgruppen 3-6 år.

Til tross for disse utvidelsene er det fortsatt en del barn på venteliste, og kommunen ønsker å bygge opp kapasiteten for å ivareta full barnhagedekning, opplyser rådmann Per Ola Johansen.

- I 2016 vil vi i forbindelse med budsjettet etablere en ny avdeling i Maribo barnehage, som e den største barnehagen i sentrum. Denne skal være oppe å gå vinteren 2016, forteller han.

Paviljong med 12 ekstra plasser

I første omgang vil kommunen leie en paviljong som skal innredes for barnehagedrift. En paviljong vil gi 12 ekstra barnehageplasser, opplyser Johansen.

- I første omgang kommer vi til å leie slike paviljonger, så vil vi vurdere behovet over tid før vi etablerer mer permanente løsninger. En slik paviljong gir 12 ekstra plasser, samt nødvendige garderober og kontorplass med videre, sier han.

Paviljongen skal være oppe å gå vinteren til neste år, og flere ønsker seg plass i den nye avdelingen, informerer Johansen.

- Vi ser svært positivt på at det fødes mange barn og som kommune ønsker vi å bygge opp kapasiteten slik at vi fortsatt kan ivareta full barnehagedekning. Med tanke på at vi oppretter en ny avdeling med 12 plasser på nyåret så regner vi med å fylle opp disse ganske umiddelbart, sier rådmannen.