Fredag ble en midlertidig forskrift som åpner for raskere etablering av asylmottak og omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år, vedtatt.

Forskriften åpner for at departementet i visse tilfeller kan beslutte at etableringen av et asylmottak skal unntas fra den vanlige søknadsprosessen i kommunene, og selv gi tillatelse til midlertidig bruksendring.

Hensikten er å redusere saksbehandlingstiden, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

– Det er krise i mottaksapparatet. Vi må nå sikre at ingen må sove på gaten. Men vi må også unngå at det brukes kostbare løsninger som hotell, sier Sanner til NTB.

Akutte kriser

Forskriften gir unntak fra kravet om søknadsplikt, formell nabovarsel og en rekke kvalitetskrav, som for eksempel energi, tilgjengelighet og heis. I tillegg gis det et midlertidig unntak fra krav om sprinklingsanlegg, forutsatt at byggverket har brannalarmanlegg, rømningsveier og døgnkontinuerlig brannvakthold.

Forskriften skal kun brukes i akutte krisesituasjoner, for eksempel hvis mange asylsøkere står uten tak over hodet i sprengkulda i januar, understreker Sanner.

– Vi ønsker og håper at de fleste etableringene av mottak vil skje på ordinær måte i kommunene. Men dette er en forskrift som er helt nødvendig å få på plass, sier han.

– Vi er i en krise hvor alle alternativer er verre. Verken hoteller, idrettshaller er gode løsninger.

KS orientert

Forskriften skal gjelde fra nå og fram til 30. juni neste år. Kommunenes interesseorganisasjon KS ble orientert om forskriften for noen dager siden.

I mange kommuner har det vært sterke reaksjoner på at det er blitt opprettet asylmottak på svært kort varsel. Sanner frykter imidlertid ikke at forskriften vil forsterke kritikken.

– Jeg forstår reaksjonene fra kommunene. Men UDI fått klar beskjed om at der er en forutsetning at det er god kontakt med kommunene, sier han.

UDI har innført nye rutiner om at den som vil drive asylmottak, må kunne dokumentere at de har orientert kommunen og gitt ordfører og rådmann all relevant informasjon før tilbudet gis til UDI.