Black Friday er et ganske nytt begrep for mange av oss på Fosen, men har lenge vært kjent i USA som begynnelsen på julehandelen. Butikkene senker prisene på en rekke varer og enkelte steder åpner mye tidligere enn de vanligvis gjør. Svartfredagen skal alltid finne sted etter Thanksgiving i USA, som alltid faller på den fjerde torsdagen i november.

Kåret vinner blant butikkene

Selv om vi her på Fosen og ellers i Norge kanskje ikke har den helt store thanksgiving-tradisjonen, har mange av butikkene adoptert skikken med Black Friday. Noen synes nok det er litt vel hysterisk, mens andre synes det er en fin måte å livne opp en mørk novemberdag på. Det syntes i alle fall senterledelsen på Libra Shopping på Brekstad som bestemte seg for å sparke i gang en liten konkurranse i forbindelse med arrangementet.

- Vi inviterte de ulike butikkene til å gjøre mest mulig ut av seg denne dagen. De ansatte ble oppfordret til å kle seg i svart og gjøre litt ekstra med hår og make-up, deretter kåret vi en vinner, sier Bente Bordal Jensen i senterledelsen.

Førsteplassen ble delt mellom Zavannah og Fifty/50.

- Artig med noe nytt

Både Charlotte Lindbak og Irén Dueskar på Fifty/50 og Mona Catherine Vik på Zavannah er enige om at tradisjonen med Black Friday er kommet for å bli, og synes det er artig å gjøre litt ekstra ut av det.

- Vi er veldig fornøyde med dagen, det har vært en koselig dag på jobb og kundene smiler og er blide. Vi synes ikke det tar av, det er bare en gang i året så det må vi kunne tåle, er Lindbak og Dueskar enige om.

Hun har i anledningen kledd seg i en kjole lagd av en svartsekk og aluminiumsfolie til dekor, og forteller at kundene har reagert positivt på at butikken har valgt å gjøre litt mer ut av dagen.

- Jeg synes det er artig med noe nytt, vi kopierer så mye fra utlandet, kanskje vi må gjøre om på noe ellers i året. Det er artig å gjøre det til en liten happening, kundene synes også det er artig, sier Mona Catherine Vik.

Mona Catherine Vik synes det var artig å gjøre litt ekstra ut av Black Friday. Foto: Siri Wold Theodorsen