- Vi hørte ikke så mye av det som ble sagt, men det var greit å være til stede, fortalte Johanne Storflor (85) og Agnes Olden (90) etter at presentasjonen var ferdig.

De satt bakerst i kommunestyresalen sammen 72-årige Gerd Lien som tok initiativet til protesten mot den foreslåtte nedleggelsen av arbeidsstua. Arbeidsstua er et dagtilbud som brukes av eldre som bor på helsesenteret eller i omsorgsboliger tilknyttet helsesenteret.

800 underskrifter

Lien hadde tatt med seg tre av brukerne av arbeidsstua til kommunestyresalen, og overrakte rådmannen de rundt 800 underskriftene som støtter de eldres kamp for å beholde sitt daglige møtested. Tre pårørende var også møtt opp.

Karin Kristiansen, ansatt innen for helse- omsorgstjenesten i kommunen, benyttet anledningen til å gå opp på talerstolen på vegne av de eldre.

- Neste år er det pålagt at eldre skal ha et aktivitetstilbud, sa hun, og siktet til at hun ikke skjønte hvorfor administrasjonen da velger å foreslå nedleggelse av arbeidsstua nå.

Lien sier at hun håper engasjementet vil redde de eldres tilbud.

- Vi kan godt komme igjen om de ikke hører på oss. Politikerne skal på eldresenteret en gang de også.

- Altfor lite lærere

Tre elever fra 9. klasse på Botngård skole var også til stede under presentasjonen. Alle benyttet anledningen til å gå på talerstolen for å fortelle hvordan de ser på forholdene i skolen i dag.

Marit Alvilde Antonsen (14) som er leder for ungdomsrådet, fortalte at elever fikk oppkopierte ark i flere måneder fordi man ikke hadde råd til å kjøpe bøker.

- Så jeg skjønner ikke hvordan dere kan kutte mer.

Paul Stene (14) sa at det allerede er 38 elever per lærer på valgfag. Til neste år vil kommunen redusere lærertettheten i valgfag og tilvalgsfag ytterligere.

Mens Carmen Aurora Antonsen (14) ga uttrykk for at lærertettheten ikke bør reduseres ytterligere.

- Vi er en veldig stor klasse fra før, og har mange forskjellige behov. Jeg synes ikke man skal kutte ned på antallet lærere. Hvis noen er borte, har vi ikke lærere i timene. Det er altfor lite lærere fra før, sa hun.

- Vil ut av Robek

Ordfører Ogne Undertun (Ap) avsluttet seansen i kommunestyresalen ved å si at han anser et balansert budsjettforslag som en samlet bestilling fra politikerne til administrasjonen.

- Vi vil ut av Robek. Robek-situasjonen har ikke så mye å si i praksis, men det er et symbol på den økonomiske situasjonen til kommunen. Det er ikke naturlig å begynne en talldiskusjon i dag, men vi må se om vi er enige i profilen på budsjettforslaget.

- Tidligere overforbruk dekkes inn av eiendomsskatten, men vi må få ned kostnadene på driften. Les budsjettforslaget grundig, var ordførerens formaning til kommunestyrepolitikerne.

Under presentasjonen fortalte den nye rådmannen, Emil Raaen, at administrasjonen ikke vil klare å hindre oppsigelser for å få budsjettet i balanse neste år. Hovedrammene til rådmannens budsjettforslag for 2016 kan du lese her.

De eldre fikk ikke med seg så mye av det som ble sagt, fortalte de. Men det var greit å være til stede, mente de. Foto: Berit Buran Juul
Marit Alvilde Antonsen (14), Paul Stene (14) og Carmen Aurora Antonsen (14) går ved 9. trinn på Botngård skole. De var til stede ved rådmannens presentasjon av neste års budsjettforslag, og fortalte at de ikke skjønner hvordan kommunen skal klare å spare innenfor skole. Foto: Berit Buran Juul
Paul Stene (14) fortalte om grupper på 38 elever per lærer allerede på valgfag. Til neste år vil kommunen redusere lærertettheten i valgfag og tilvalgsfag ytterligere. Foto: Berit Buran Juul