I fjor ble det registrert mer enn 142.000 nye tilfeller av hiv i Europa. Tallet er det høyeste noensinne siden registreringen først startet på 1980-tallet, opplyser WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab.

Ifølge WHOs Europa-kontor i København og Det europeiske senteret for sykdomsbeskyttelse og kontroll i Stockholm ble det i fjor innmeldt om lag 5.700 flere hiv-tilfeller enn i 2013.

Flesteparten av de 142.000 tilfellene i fjor, 85.000, var i Russland. 29.900 av tilfellene ble registrert i EU- og EØS-landene. Det er dermed Øst-Europa som utgjør den største bekymringen, mener WHO.

– Vi ber europeiske land sette alle kluter til og kvele hiv-epidemien én gang for alle, sier Jakab.

Øker blant homofile

Rapporten framhever særlig én bekymring: Økningen av hivsmitte mellom homofile menn. Ifølge rapporten er 42 prosent av de nye tilfellene i EU og EØS i fjor mellom homofile menn. I 2005 var denne andelen på 30 prosent.

I Øst-Europa tilskrives økningen hovedsakelig til heteroseksuelle forhold. Der blir også sprøytemisbrukere fremhevet som en gruppe med høy smitterisiko.

Rapporten viser videre at to av tre nye hiv-infeksjoner er registrert hos etniske europeere, mens smittede som er født utenfor Europa, blant dem migranter og flyktninger, står for én tredel av tilfellene.

Behandlingstilbud

WHO oppfordrer alle land i Europa til å tilby hiv-testing, prevensjon og behandlingstilbud til alle flyktninger og migranter, uansett om de oppholder seg lovlig i Europa eller ei. Dette er den raskeste måten å beskytte befolkningen fra hivsmitte på, uttaler Jakab.

WHO har også en annen bekymring: Nesten halvparten av de nye hiv-smittetilfellene i fjor ble ikke avdekket raskt nok, slik at de smittede kunne få igangsatt mest mulig effektiv behandling fra et tidlig stadie.

Rapporten er basert på statistikk fra 53 europeiske land. Bosnia-Hercegovina, Usbekistan og Turkmenistan er ikke med i statistikken.