Rettsaken starter i Fosen tingrett tirsdag 1. desember. Det er satt av én dag til saken som behandles som en tilståelsesdom.

Analyserte 400 000 bilder

Saken er en av norgeshistoriens største i sitt slag.

- Vi beslagla langt over én million bilder hos mannen. Hvert eneste bilde skal gås gjennom og analyseres. Dette er svært tidkrevende. Derfor stoppet vi etter å ha gått gjennom over 400 000 bilder. Det spiller ingen rolle for straffeutmålingen om vi finner 400 000- eller 1 million ulovlige bilder, forklarer etterforskningsleder Roy Hoøen.

Fosningen risikerer å bli dømt til tre års fengsel, som er den øvrige strafferammen for forholdet han er siktet for.

Delte med flere hundre personer

Den siktede fosningen ble pågrepet og varetektsfengslet i april i år. Han er siktet for å ha oppbevart og for å ha delt bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot barn. Bildene viser overgrep mot barn fra spedbarnsalder og oppover. Ifølge etterforskningsleder Hoøen har mannen hatt kontakt med hundrevis av personer over nettet. Fosningen har mottatt og sendt overgrepsmateriale til både norske og utenlandske personer.

Siden saken sprakk i vår, er en rekke menn blitt siktet for oppbevaring og deling av overgrepsbilder og videoer. For om lag to uker siden ble nok en fosning, også dette en mann i 40-årene, siktet og varetektsfengslet for oppbevaring av overgrepsbilder.

Mannen ble varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i to uker. I morgen fredag blir mannen fremstilt for refengsling i Sør-Trøndelag tingrett.

Har tilstått alt

Sakene mot de siktede i overgrepsbildesaken skal gå for retten en etter en. Det betyr at det ikke blir noen stor samlesak med en rekke menn på tiltalebenken. Saken mot fosningen som ble pågrepet i april, er den første i sakskomplekset som går for retten. Det er nå noen uker siden saken mot fosningen ble ferdig etterforsket. Saken har de siste dagene ligget på statsadvokat Per Morten Schjetnes kontor for vurdering.

- Siktede har gitt en uforbeholden tilståelse. Det vil si at han har tilstått alt han er siktet for. Vilkårene for å behandle saken som en tilståelsesdom er derfor til stede, sier han.

Raskere avgjørelse

At saken går som en såkalt tilståelsesdom innebærer blant annet at det ikke tas ut tiltalebeslutning og at saken får en raskere avgjørelse. I tillegg til at siktede må ha gitt en uforbeholden tilståelse, må siktede også samtykke i at saken går som en tilståelsesdom. I tillegg må saken ha en strafferamme på under ti år. I alle tilståelsessaker får siktede strafferabatt for sin tilståelse.

Det er politiadvokat Jørgen Aunet som møter som aktor når saken starter i Fosen tingrett tirsdag neste uke. Advokat Tone Nilsen Skålevik møter som siktedes forsvarer, mens Eirik Lereim er dommer.

Siktedes forsvarer har ikke hatt anledning til å besvare Fosna-Folkets henvendelser i dag.

I vedlagt video kan du se et tidligere intervju av etterforskningsleder Roy Hoøen fra 11. juni.