Sjansene for bygging av vindkraft på Fosen er klart mindre etter at regjeringen uten varsel tar tilbake halvparten av de ti milliardene Statkraft fikk i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

I forbindelse med forhandlinger om Statsbudsjettet for 2016, er regjeringen med støttepartiene Venstre og KrF nå blitt enige om å frata Statkraft egenkapital på fem milliarder kroner.

Dette gjør at det blir vanskeligere å få bygd vindmøller i Trøndelag, mener konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen.

- Det er for tidlig å konkludere, men det gjør det i hvert fall vanskeligere, sier han til DN.

- Må ha investeringsevne

For å få til et lønnsomt prosjekt må man ha en investeringsevne, påpeker Statkraft-sjefen overfor nettstedet.

- Sammen med Trønderenergi og NTE har vi laget et nytt 1000 megawatts prosjekt. Vi har optimalisert en større portefølje, og dermed får vi mer og billiger kraft. Vi har jobbet hardt for å få prosjektet lønnsomt, og har kommet langt. Men man må ha en investeringsevne, sier han.

Ifølge Dagens Næringsliv skulle Statkraft i et styremøte i midten av desember gå gjennom viktige steg før en endelig investeringsbeslutning. Nå må dette gjennomgås på nytt.

- Vi får en tilleggsutfordring med finansiering nå, sier Rynning-Tønnesen.

- Ble overrasket

Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern (Ap) sier hun er overrasket over inndragelsen, men frykter likevel ikke at dette skal velte investeringsprosjektet på Fosen.

- Jeg ble veldig overrasket over at dette kom nå, særlig sett i lys av at Venstre har poengtert at neste års statsbudsjett skal være starten på det grønne skiftet i Norge, sier Stjern.

- Fornybar kraft skal prioriteres

Hun påpeker at da Statkraft fikk tilsagn om 10 milliarder, så var det for både å sikre Statkraft økt låneevne, bygge ut innenlands vind- og vannkraft, samt gå inn i flere utenlandske kraftprosjekter blant annet i Peru, Chile, Brasil og India.

- Stortinget var i forbindelse med dette helt tydelige på at Statkraft skulle være Stortingets redskap for å bygge ut mer fornybar energi. I det nylig vedtatte budsjettforliket har Stortinget redusert bevilgningen til 5 milliarder, men samtidig presiseres det tydelig at fornybar kraft i Norge skal prioriteres, forteller Stjern.

- Marsjordre fra regjeringen

Statkraft har definitivt økonomiske muskler til å ta vindkraftinvestering i Midt-Norge, mener hun.

- Det er ikke slik at bortfallet av disse midlene først og fremst rammer Fosenpakken, da inndragelsen av midlene gjelder alle Statkrafts prosjekter. Gitt den infoen vi sitter på om at prosjektene nå har god nok lønnsomhet, anser jeg det som en marsjordre fra regjeringen om at Statkraft bygger ut Fosenpakken, når de sier at fornybar kraft i Norge skal prioriteres, sier Stjern.