Det er planlagt tre akuttmottak for asylsøkere i Ørland kommune: To på Kråkvåg og ett på Garten.

Det er Ørland-firmaet FlexBase eiendom AS som skal ha ansvaret for driften av de tre mottakene, men firmaet har ennå ikke tegnet den endelige kontrakten med UDI.

- Asylsøkerne kan komme til Ørland bare noen dager etter at kontrakten er signert og alt det formelle er i orden, har UDI tidligere opplyst til Fosna-Folket.

Opp mot 160 asylsøkere er ventet til Ørland.

Tilsyn for 10 år siden

Men så langt er altså ikke kontrakten i boks. Ifølge UDI må branntekniske tilsyn gjennomføres før kontraktinngåelse.

«Sist det ble gjort brannteknisk tilsyn i de aktuelle bygningene var for 9 og 10 år siden», opplyser kommunikasjonsrådgiver Tove Cecilie Fasting ved UDI Midt-Norge.

«Ikke forsvarlig»

Brannsjef Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste IKS sa i går til Fosna-Folket at brannvesenet skal utføre tilsyn etter at akuttmottakene er satt i drift. Det mener ikke UDI er tilstrekkelig.

«UDI finner det ikke forsvarlig at tilsyn skjer først etter at beboerne har flyttet inn, og vil av den grunn ikke inngå kontrakt. Vi har fått opplyst at FlexiBase Eiedom AS har bestilt tilsyn. Så snart dette er gjennomført og eventuelle pålegg er utbedret vil kontrakten kunne underskrives», skriver Fasting til Fosna-Folket.

Vet ikke når

Ifølge UDI er det FlexBase eiendom AS som har bestilt tilsyn.

«Tilsyn samt innlevering av etterspurt dokumentasjon til UDI blir utført i løpet av uka», opplyser Arne Frode Pettersen i FlexBase eiendom AS til Fosna-Folket.

Dermed kommer det trolig ikke asylsøkere til Ørland før tidligst neste uke. Ørland kommune ønsker nemlig å avholde folkemøte for å informere innbyggerne før asylsøkerne ankommer forsvarskommunen.