Han mener også at budsjettet sprer ytterligere usikkerhet rundt den planlagte vindkraftutbyggingen i Midt-Norge og på Fosen.

– Statkraft er et viktig virkemiddel for å få bygd ut mer fornybar energi. Når flertallspartiene med et pennestrøk fjerner 5 milliarder kroner, vil det få konsekvenser også for grønne investeringer i Norge, sier han til NTB.

Pollestad, som er leder av næringskomiteen på Stortinget, viser til at et enstemmig Storting for ett år siden sa ja til å øke kapitalen i Statkraft med 10 milliarder kroner.

Nå halveres altså beløpet, gjennom at utbyttet økes.

Nye rammer

I 2016 tas det ut et økt utbytte på vel 1,4 milliarder kroner fra selskapet for å finansiere utgifter i de borgerliges budsjett.

«Flertallet er enige om at Statkraft ikke tilføres 5 milliarder kroner gjennom reduserte utbytter for perioden 2016-2018», skriver de fire borgerlige partiene i en merknad til budsjettforliket.

Tiltaket begrunnes med at investeringer utenfor Norge innebærer en annen risikoprofil og har vist varierende lønnsomhet.

Statkraft opplyste tirsdag i en børsmelding at budsjettavtalen «innebærer nye finansielle rammer for Statkraft AS».

– Selskapet vil vurdere nødvendige tiltak og endring av strategien basert på den reviderte utbyttepolitikken, heter det.

– Kan gå tapt

Pollestad føler seg ikke beroliget av at flertallspartiene legger til grunn at fornybar kraft i Norge skal prioriteres. Han mener derimot at kuttet skaper økt usikkerhet rundt utbygging av Statkrafts vindkraftsatsing i Midt-Norge.

Ifølge Pollestad er det svært lite sannsynlig at statsråden vil instruere selskapet om hvilke prosjekter som skal realiseres.

– Viktige investeringsprosjekter innenfor fornybar energi kan gå tapt på grunn av dette kuttet, sier stortingsrepresentanten.

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen reagerer på den endrede utbyttepolitikken i budsjettavtalen.

– I en tid hvor vi trenger flere arbeidsplasser og økte investeringer, er dette rett og slett kontraproduktivt, sier hun.

To milliarder

Totalt henter de fire borgerlige partiene over to milliarder kroner til neste års budsjett gjennom å ta ut økt utbytte fra statseide selskaper.

Kapitalforvalteren Argentum må bidra med 250 millioner mer. Samtidig skal Posten bidra med 100 millioner mer i utbytte, NSB med 170 millioner mer, Flytoget med vel 43 millioner mer og Mesta med 50 millioner kroner mer.