- Målet er å sikre et forutsigbart og godt tilbud til demente. De som er blitt syke skal ha en god dag uansett, sier Jorunn Eide, leder ved Bjugn frivillighetssentral.

Prosjektet er et samarbeid mellom frivillighetssentralen, Fosen demensforening, Bjugn og Jøssund helselag og ansatte i hjemmetjenesten og demensteamet i Bjugn kommune.

- Stort behov

Eide peker på at stadig flere blir demente. Hvert år utvikler rundt 10 000 mennesker i Norge demens.

- De har behov for å bli aktivisert, og ansatte på helsesenteret har ikke så mye tid til overs for slikt arbeid. Dette vil bli et supplement til kommunale tjenester. Behovet for tilbudet er stort, mener Eide.

Les også: – Jeg har aldri vært redd, men det er vanskelig med tanke på kona mi. Det er hun som må sitte igjen.

Tanken er at aktivitetsvenner skal ta med demente ut på tur og andre aktiviteter.

- Vi starter ved å tilby demente som bor på helsesenteret sin egen aktivitetsvenn, så utvider vi tilbudet til demente som bor hjemme etterhvert, forklarer Eide.

Fem frivillige hittil

Hvem som helst kan bli aktivitetsvenn, ifølge lederen av frivillighetssentralen.

- Vi har allerede fem som har meldt seg og vil bli aktivitetsvenn, men vi ønsker flere. De fleste som har meldt seg er godt voksne kvinner som har jobbet innenfor helse før, men ønsker alle aldersgrupper, og menn er også velkommen. En trenger ikke kjøre bil, det holder å gå tur.

Eide fremhever at det er opp til hver enkelt aktivitetsvenn hvor mange timer man vil være med å bidra.

Følg Fosna-Folket på Facebook og Instagram.

Arrangerer kurs

Før man blir godkjent som aktivitetsvenn, må man gå på kurs, og skrive under på en taushetserklæring.

- Vi skal ha et todagers kurs i januar for å utdanne aktivitetsvenner. Der lærer man om sykdommen, og hva man skal tenke over når man er ute sammen med sin demente venn, sier Eide.

Aktivitetsvenn-prosjektet er også forankret nasjonalt gjennom den frivillige organisasjonen Nasjonalforeningen for folkehelsen. Midlene til prosjektet er kommet inn gjennom TV-aksjonen i 2013.