Den 20. oktober vedtok kommunestyret i Leksvik å bestille en utredning om fremtidig fylkestilhørighet for en eventuell ny kommune bestående av Leksvik og Rissa. Etter at dette vedtaket ble gjort har det skjedd ting som gjør denne utredningen lite aktuell nå.

Den 4. november la Nord Trøndelag fylkeskommune og Sør Trøndelag fylkeskommune fram Trøndelagsutredningen som blant annet beskriver fylkenes fremtidige prosess mot et eventuelt samlet Trøndelag. Utredningen ser for seg et felles fylke fra 1. januar 2018.

- Merkelig

- Det blir merkelig å bruke penger på en utredning om dette hvis det blir ett fylke, sa ordfører Steinar Saghaug (H).

Derfor la rådmannen fram en innstilling i torsdagens kommunestyremøte hvor han foreslo å kansellere bestillingen på utredningen om fylkestilhørighet. Han foreslo videre at Fellesnemnda, som består av folkevalgte fra Leksvik og Rissa, skulle gis mandat til å forberede og ferdigstille søknad om sammenslåing av Leksvik kommune og Rissa kommune. Videre skulle Fellesnemnda, planlegge og gjennomføre en prosess med mål om å avklare navnet på den nye kommunen innen søknaden ferdigstilles og innstille overfor kommunestyrene om valg av kommunestyre i ny kommune.

- Kom som en bombe

Denne saken stod ikke på sakslista da sakspapirene ble sendt ut en uke før kommunestyret. det reagerte blant annet Aud Dagmar Ramdal (Sp) på.

- Saken kom som en bombe. Den var ikke der da jeg lastet ned papirene mine mandag. Jeg vil stemme i mot, sa hun.

Rådmann Kai Terje Dretvik innrømmet at det var uheldig at representantene fikk tilgang til saksdokumentene bare et par dager før kommunestyremøtet.

- Jeg er enig i at det ikke er god kutyme å komme med en sak et par dager før møtet, men ting skjer fort, og da er det viktig å få det fram til politikerne så fort som mulig.

Skeptisk

Line Marie Rosvold Abel (V) var skeptisk til forslaget fra rådmannen.

- Jeg har problemer med å se hvordan vi ivaretar nei-sida i folkeavstemminga med dette. Det er ikke sikkert vi skal ta for gitt at det blir ett Trøndelag. Saksframlegget sier heller ikke noe om når vi skal sende søknad om sammenslåing.

Sigurd Saue fra SV mente det var betimelig at kommunestyret reagerte på et signal om at det sannsynlig blir ett Trøndelag, og at det derfor var greit at utredninga ble avbestilt.

- Men vi må gi Fellesnemnda mandat til fortsatt å arbeide med  spørsmål som er viktig i sammenslåingsprosessen, sa Saue.

- To saker

Anne Berit Skjerve Sæther (Ap) var også skeptisk til rådmannens innstilling.

- For meg blir dette to saker. Den ene handler om utredninga, og den andre om mandatet til Fellesnemnda. Vi må se på en annen ordlyd i det som omhandler Fellesnemnda, sa hun.

- Saken i dag er en naturlig oppfølging av vedtaket 20. oktober. Den kom på kort varsel, men vi har ikke kjempegod tid på oss, sa varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp).

Intensjonsavtalen Leksvik og Rissa har vedtatt sier at en sammenslåing mellom de to kommunene skal skje så fort som mulig, og senest 1. januar 2018.

- Skal vi gjøre det intensjonsavtalen sier, bør vi sende søknad om sammenslåing før 31. desember i år. For å holde framdrift må vi gi Fellesnemnda mandat, presiserte ordføreren.

Ville utsette

Flere av kommunestyrerepresentantene luftet muligheten for å vente litt med å sende søknad om sammenslåing for få bedre tid til å arbeide fram en avtale med Rissa. En av dem var Line Marie Rosvold Abel (V).

- Jeg er villig til å overskride denne fristen for å få til et best mulig resultat for våre innbyggere. Det tror jeg Rissa har stor forståelse for, mente hun.

Etter et langt ordskifte foreslo Sigurd Saue(SV)  at gruppelederne skulle trekke seg tilbake for om mulig å utarbeide et forslag til vedtak som alle kunne gå for. Etter at forslaget ble presentert for kommunestyret, ba Arbeiderpartiet om gruppemøte. Deretter var alle klare til å gjøre et vedtak.

Vedtaket

Dette er forslaget som ble vedtatt mot to stemmer. Aud Dagmar Ramdal (Sp) og Borgar Tessem (Ap) utgjorde mindretallet.

Leksvik kommune iverksetter ikke tidligere gitt bestilling om utredning av fylkestilhørighet for en eventuell ny kommune.

Fellesnemnda i Leksvik og Rissa gis følgende mandat:

- Forberede søknad om sammenslåing av Leksvik kommune og Rissa kommune.

- Planlegge og gjennomføre en prosess med mål om å avklare navnet på den nye kommunen innen søknaden ferdigstilles.

- Innstille overfor kommunestyrene om valg av kommunestyre i ny kommune.

- Leksvik kommunestyre ber Fellesnemnda klarlegge strukturene i den nye kommunen innenfor sentrale områder som for eksempel helse, omsorg og oppvekst.