Arbeiderpartiets Gunnhild Tettli viser til resultatene fra årets Ungdata-undersøkelse når hun i spørretimen i kommunestyret kommende torsdag tar opp spørsmålet om det er aktuelt å danne en arbeidsgruppe.

«Ørland Arbeiderparti finner det svært bekymringsverdig at hele 27 % av elevene ved ØUS svarer at de er «ganske mye plaget» eller «veldig mye plaget» på spørsmål om de har værtplaget av ensomhet siste uke. Landsgjennomsnittet i fjor var på18 % og av skolene som er ferdige med undersøkelsen i år, har Ørland høyest tall av alle i Sør-Trøndelag. I tillegg svarer 18 % at de har opplevd et depressivtstemningsleie. Landsgjennomsnittet er på 11 %», skriver Tettli.

Gunnhild Tettli´s spørsmål i spørretimen er som følger:

1.Hvordan kvalitetssikrer kommunen at helsesøster-og sosialpedagogtjenesten fungerer optimalt slik at ungdommer med psykiske utfordringer blir fanget opp og får hjelp?

2. Hvordan vil kommunen arbeide for at alle ungdommer på Ørland har et godt fritidstilbud, også de som faller utenfor idrett og kulturskole? Og hvordan kan Månen, ungdommens hus utvikles til å bli en åpen og tilgjengelig møteplass for alle?

For å få den økte befolkningsveksten som vi ønsker til Ørland, kan det være avgjørende at ungdom trives. Dette er viktig for familier som tenker å bosette seg her, og det er viktig for å få ungdommer til å flytte hjem igjen etter endt utdanning. Dette vil være en stor utfordring for Ørland Kommune i årene som kommer. Dette krever handling, og jeg spør derfor ordfører: 3. Kan det være aktuelt å sette ned en arbeidsgruppebestående av ungdommer, politikere, foreldre, skole og helsetjenesten som kan jobbe med disse utfordringene og komme med forslag til tiltak? Ørland Arbeiderparti ser med stor bekymring på disse tallene,og i bekymringen ligger også tanken om at bak tallene er det unge jenter og gutter som føler seg ensomme i vårt lokalsamfunn. Vi er urolige for hva som skjer med disse ungdommene og deres psykiske helse. Vi er også bekymret for om det er disse ungdommene som dropper ut av videregående skole, og vi håper at ordføreren støtter vår bekymring i denne saken.